la-bundesbank-baisse-ses-previsions-de-croissance

Bundesbank és optimista sobre l'economia d'Alemanya. Tant, que creu que la 'locomotora' europea es troba ja en fase de recuperació i que "hauria de créixer amb força en l'estiu". Així ho afirma el banc central alemany al seu últim butlletí mensual, en el qual apunta la bona marxa del PIB des que es van aixecar les restriccions aplicades per contenir la Covid-19.

Cal recordar que Alemanya va entrar en recessió durant el segon trimestre en registrar una contracció històrica del PIB del 10,1%. Però la situació ja s'està estabilitzant. "L'economia es troba actualment en camí de la recuperació i hauria de créixer amb força durant el trimestre d'estiu", afirma l'entitat presidida per Jens Weidmann.

De fet, assegura que la recuperació econòmica ja va començar el mes de maig amb la relaxació de les mesures de contenció de la pandèmia; no obstant això, el Bundesbank adverteix que el nivell d'activitat de l'economia alemanya, la major d'Europa, continuarà significativament per sota de les xifres prèvies a la crisi durant un temps.

"El panorama actual dels indicadors suggereix que aquesta tendència alcista continuarà durant els mesos d'estiu", afirmen els economistes del banc central alemany, que indiquen que les mesures expansives de política monetària i financera, així com el paquet d'estímul fiscal aprovat fa poc pel Govern que presideix Angela Merkel, han servit de suport econòmic addicional.

Així mateix, el banc central d'Alemanya parla del que defineix com un "impacte considerable" de la crisi del coronavirus en el mercat laboral, cosa que va ocórrer a la primavera, encara que destaca que en comparació amb la profunditat de l'enfonsament de l'economia, "l'ajust va ser força moderat".

En aquest sentit, els experts del Bundesbank atribueixen aquesta circumstància a l'ús generalitzat del mecanisme per a ajustar les hores de treball ('kurzarbeit'), que hauria permès estabilitzar l'ocupació i els ingressos. Segons l'Agència Federal d'Ocupació, uns 6,7 milions de treballadors es van acollir a aquesta reducció de jornada, la qual cosa equival a un de cada cinc treballadors assegurats.

La pèrdua mitjana d'hores treballades, en canvi, va resultar molt alta en comparació, un 44%, la qual cosa hauria correspost a la pèrdua de 2,9 milions de llocs de treball a temps complet. Així mateix, el Bundesbank subratlla que l'impacte del coronavirus en el mercat laboral sembla haver-se moderat després de l'augment de l'atur a l'abril i maig, amb un efecte molt menys marcat el mes de juny.

D'aquesta manera, un total de 2,92 milions de persones s'havien registrat al juliol com a aturades, un increment de 659.000 en relació al mes de març, que equivaldria a una pujada de la taxa d'atur de 1,4 punts percentuals, fins al 6,4%.

Noticias relacionadas

contador