boe bank england carney

El governador del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès), Mark Carney, ha comunicat l'última decisió de política monetària de l'organisme abans d'abandonar el càrrec i abans que es produeixi el Brexit. A la vigília que es culmini la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), La Vella Dama ha optat per mantenir la taxa d'interès sense canvis al 0,75%. Set membres han votat a favor de la decisió de mantenir els tipus, mentre que dos van votar per retallar les taxes.

"La molt necessària reducció de taxes no ha arribat quan el mercat esperava que es produís", assenyala Naeem Aslam, analista d'Avatrade. Almenys un 50% de participants del mercat havia previst que el banc central retallés els tipus entre un 0,25% i un 0,50%. L'expert qualifica la decisió d'"audaç" perquè "l'economia no és forta". Per tant, s'espera que l'entitat adopti "una postura més agressiva" en el futur si l'economia es deteriora.

La reacció de la lliura no s'ha fet esperar i ha reaccionat amb pujades de més del 0,5%, ja que s'ha beneficiat de la postura 'falcó' que ha adoptat el banc central. Però els analistes avisen que l'evolució de la divisa estarà marcada pel Brexit.

De fet, el BoE ha publicat un pronòstic ombrívol sobre l'economía britànica, a menys de 24 hores del divorci amb el bloc comunitari, i ha posat l'accent en la incertesa sobre la partida que segueix perjudicant la inversió empresarial, reduint la immigració i afectant el creixement. El banc central va pronosticar un creixement de només el 0,8% el 2020, per sota de l'1,3% de 2019, però va augmentar al voltant de l'1,5% el 2021.

L'informe de dijous va rebaixar encara més l'estimació de creixement del PIB del Regne Unit per al quart trimestre del 2019 a zero. Durant la seva última reunió de política monetària al desembre, el pronòstic de creixement del banc per al quart trimestre del 2019 es va reduir a 0,1% des de la projecció de novembre de 0,2%.

La inflació de l'IPC (Índex de Preus al Consumidor) va disminuir a l'1,3% al desembre, la inflació subjacent de l'IPC va caure a l'1,4% i la inflació dels serveis bàsics es manté per sota del seu rang consistent d'objectius. No obstant això, el banc ha suggerit que a mesura que el resultat del Brexit s'aclareixi, és probable que el creixement i la inflació repuntin, per la qual cosa s'espera que avanci cap a la meta del 2% a finals de 2021.

"La política monetària s'establirà per garantir un retorn sostenible de la inflació a l'objectiu del 2%. És possible que la política necessiti reforçar la recuperació esperada en el creixement del PIB del Regne Unit en el cas que els senyals més positius dels indicadors recents de l'activitat global i nacional no es mantinguin o els indicadors dels preus interns romanguin relativament febles", va dir l'Informe de Política Monetària de BOE.

Carney ara es farà a un costat per ser reemplaçat per Andrew Bailey, exdirector executiu del regulador.

Noticias relacionadas

contador