ep recursosse alquilase vende viviendapiso
EUROPA PRESS - Archivo

El Banc d'Espanya critica la debilitat de l'oferta pública d'habitatges de lloguer a la vegada que destaca la dificultat de determinats col·lectius amb menor renda per accedir a aquest mercat. Malgrat que durant els últims anys s'aprecia una tendència creixent del pes relatiu del lloguer a Espanya, la proporció de població que resideix en habitatges de lloguer és reduïda en relació amb la de les principals economies de la Unió Europea.

A l'últim informe publicat aquest dijous, sobre l'evolució recent del mercat de lloguer d'habitatge a Espanya, l'organisme constata un augment "notable" del preu del lloguer a Espanya, així com una "significativa heterogeneïtat" en funció de les zones geogràfiques.

Assenyala que la dificultat dels col·lectius amb menor renda per incrementar els seus ingressos per l'encara elevada incidència de la desocupació, l'escassa durada dels nous contractes laborals o la major rellevància de la jornada reduïda haurien augmentat la demanda de lloguer residencial, especialment entre les llars joves. A això cal sumar la reducció de la mitjana de les ràtios préstec-preu de les noves hipoteques, la concentració de l'activitat econòmica en zones geogràfiques amb una oferta rígida d'habitatge residencial o la fiscalitat associada a l'habitatge.

"Una de les principals limitacions que presenta l'anàlisi del mercat de l'habitatge de lloguer és l'absència d'un índex de preus oficial"

Així, destaca que el "menor dinamisme" de l'oferta es produeix en un context de debilitat de l'oferta pública de lloguer. A més, el Banc d'Espanya troba a faltar un índex de preus oficials dels nous contractes de lloguer, si bé apunta que aquesta "limitació d'informació" es pot mitigar parcialment mitjançant l'ús d'índexs no oficials, com, per exemple, els índexs de preus d'oferta de lloguer construïts per portals immobiliaris d'Internet.

"Una de les principals limitacions que presenta l'anàlisi del mercat de l'habitatge de lloguer és l'absència d'un índex de preus oficial dels nous contractes, índex que, idealment, hauria d'ajustar els preus del lloguer per tenir en compte les característiques de l'immoble arrendat", explica l'organisme.

Per la seva banda, el Banc d'Espanya assenyala un conjunt de determinants econòmics i demogràfics que haurien contribuït a l'auge de la demanda de lloguer residencial i a la seva translació a un augment significatiu dels preus en aquest mercat. Entre ells hi ha la major preeminència del lloguer residencial en llars la persona de referència del qual es troba en atur o amb un contracte de treball temporal.

"La combinació de baixos ingressos laborals i de risc de pèrdua d'ocupació dificultaria a un percentatge significatiu de llars (especialment, joves) amb nivells de renda i patrimoni reduïts l'accés a un préstec per a l'adquisició d'habitatge". "La dificultat d'acumular l'estalvi necessari per adquirir un habitatge s'hauria incrementat, d'aquesta manera, la demanda de lloguer residencial", explica.

Noticias relacionadas

contador