ep archivo - el presidente del consejo de supervision del bce andrea enria
BCE - Archivo

El Banc Central Europeu (BCE) considera que pràcticament totes les distribucions de dividends i els programes de recompra d'accions planificats per al 2023 per les entitats bancàries de la zona euro "estan d'acord amb les trajectòries de capital" dels bancs.

"En el context dels bons resultats del 2022, les entitats significatives han planificat distribucions als accionistes en consonància, en línies generals, amb la recuperació de les distribucions de dividends el 2022 després de les restriccions relacionades amb la pandèmia", ha destacat Andrea Enria, president del Consell de Supervisió del BCE.

L'organisme estima que, segons la informació disponible actualment, les entitats significatives distribuiran aquest any el 51% dels beneficis bruts del 2022.

Els supervisors europeus han dut a terme una anàlisi sobre les trajectòries de capital de les entitats i, tenint en compte la incertesa sobre les perspectives macrofinanceres i les circumstàncies específiques de cada banc, han conclòs que pràcticament totes són compatibles amb les distribucions previstes.

Tot i això, Enria ha indicat que, en alguns casos, les entitats han reduït l'import de les distribucions després del diàleg amb el supervisor.

"Algunes entitats que han planificat distribucions importants han optat prudentment per escalonar el programa de recompra d'accions en diferents trams al llarg de l'any, per mantenir la flexibilitat en resposta a l'evolució macroeconòmica", ha subratllat.

Així mateix, el president del Consell de Supervisió del BCE, ha insistit que, tot i que les entitats de crèdit han adoptat iniciatives estratègiques, "continuen existint reptes estructurals".

"Les entitats de crèdit s'han de preparar per afrontar els possibles efectes que l'entorn d'incertesa pot tenir en les seves activitats, que es podrien materialitzar com a conseqüència d'una pujada dels tipus d'interès més elevada i més ràpida del que s'espera actualment i/o d'una desacceleració més acusada de l'activitat econòmica”, ha emfatitzat.

En aquest sentit, ha remarcat que l'organisme "està decidit a fer ple ús de tots els instruments i les competències de supervisió de què disposa en virtut de la legislació nacional i de la UE" per fer-los front.

Noticias relacionadas

contador