ep la presidenta del banco central europeo christine lagarde
Boris Roessler/dpa

El Banc Central Europeu (BCE) rubrica 2019 sense canvis en la seva política monetària i amb la flamant presidència de Christine Lagarde, que ha dirigit la seva primera reunió de política monetària de Consell de Govern de banc central. Així, els tipus de finançament i la facilitat marginal de crèdit s'han mantingut sense variació als seus nivells actuals del 0,00% i el 0,25% respectivament. El tipus d'interès aplicable a la facilitat de dipòsit segueix en el mínim històric de -0,50%, després de la rebaixa de 10 punts bàsics de setembre.

El Consell de Govern espera ara que els tipus d'interès oficials del BCE continuïn als nivells actuals, o a nivells inferiors "fins que observi una convergència sòlida de les perspectives d'inflació fins a un nivell prou proper, encara que inferior, al 2% al seu horitzó de projecció, i aquesta convergència s'hagi reflectit de forma consistent en l'evolució de la inflació subjacent", ha dit el banc central en un comunicat.

D'acord amb el decidit durant la reunió de Consell de Govern celebrada el setembre, les compres netes en el marc del programa de compra d'actius de Consell de Govern s'han reprès a un ritme mensual de 20.000 milions d'euros a partir de l'1 de novembre. "El Consell de Govern espera que continuïn durant el temps que sigui necessari per reforçar l'impacte acomodatici dels seus tipus oficials i que finalitzin poc abans que comenci a pujar els tipus d'interès oficials del BCE", ha agregat.

El Consell de Govern preveu seguir reinvertint íntegrament el principal dels valors adquirits en el marc del programa de compra d'actius que vagin vencent durant un període prolongat després de la data en què comenci a pujar els tipus d'interès oficials del BCE i, en tot cas, "durant el temps que sigui necessari per mantenir unes condicions de liquiditat favorables i un ampli grau d'acomodació monetària".

contador