ep andrew bailey proximo gobernador del banco de inglaterra
FCA - Archivo

El Banc d'Anglaterra ha votat per unanimitat mantenir les taxes d'interès en 0,1%, així com prosseguir amb el seu programa de 645.000 milions de lliures esterlines (704.900 milions d'euros), de compra de bons del govern del Regne Unit i de bons corporatius de grau d'inversió no financera. Després de dues decisions d'emergència aquest mes de març, en les quals va rebaixar els tipus, primer, al 0,25% i, segon, a l'actual mínim històric, no s'esperava que 'La Vella Dama' adoptés noves mesures. Sí que ha promès que no dubtarà a tornar a intervenir si cal.

L'institut emissor britànic, a la primera reunió liderada pel nou governador, Andrew Bailey, fa una pausa en les seves intervencions, que les dues últimes setmanes han fet que a la 'Vella Dama de Threadneedle Street' retallés els tipus d'interès en 65 punts bàsic, des del 0,75% a l'actual 0,1%, en resposta a la deterioració de l'economia per l'impacte de l'epidèmia de Covid-19.

"La naturalesa del xoc econòmic pel Covid-19 és molt diferent d'aquells als quals el Comitè ha hagut de respondre prèviament", ha advertit la institució, subratllant que l'escala i la durada del xoc, encara que incerta, "serà d'envergadura, i aguda, encara que en última instància hauria de ser temporal", particularment si les pèrdues d'ocupacions i les fallides comercials poden minimitzar-se.

"Hi ha poques evidències per poder avaluar la magnitud precisa del xoc econòmic provocat per Covid-19, però és probable que el PIB mundial caigui bruscament durant el primer semestre d'enguany i que la desocupació augmenti ràpidament a diverses economies, com suggereixen els primers indicadors", ha afegit l'entitat.

En aquest sentit, el banc central britànic ha assenyalat que, d'acord amb el seu mandat, la política monetària té com a objectiu protegir l'economia d'un enduriment injustificat de les condicions financeres i, en termes més generals, fer costat a les empreses i les llars durant la crisi i limitar qualsevol perjudici durador a l'economia.

D'aquesta manera, l'òrgan monetari de la institució ha advertit que continuarà vigilant atentament la transmissió per part dels bancs dels recents ajustos en els tipus d'interès i continua observant la situació de l'economia per actuar novament si fos necessari amb la finalitat d'evitar un enduriment no desitjat de les condicions de finançament necessàries per tal de fer costat a l'economia.

Així mateix, el Banc d'Anglaterra ha destacat l'impacte sobre la rendibilitat del deute britànic de la recent ampliació del seu programa de compra de bons, anunciada la setmana passada, i que va elevar a 200.000 milions de lliures esterlines el volum de les seves compres d'actius. "Si fos necessari, el Comitè pot incrementar les compres d'actius", ha assegurat.

Noticias relacionadas

contador