bank of england dl boe boe uk sterling gilts economy bonds pound
Bank of England ( https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/ ) No changes made

El Banc d'Anglaterra (BoE) ha sorprès amb la decisió de la reunió del juny: puja en 50 punts bàsics els tipus d'interès, fins al 5%. L'organisme aprova així el seu tretzè augment consecutiu i col·loca les taxes a màxims de 15 anys, "a la llum d'una resiliència més gran en l'economia del Regne Unit i més evidència de persistència en la inflació".

El Comitè de Política Monetària (MPC) ha votat per 7 vots a favor i 2 en contra de l'augment de mig punt, en un intent per continuar lidiant amb una inflació persistentment alta al Regne Unit.

"Hi ha hagut notícies alcistes significatives en les dades recents que indiquen una persistència més gran en el procés d'inflació". "És probable que els efectes de segona ronda en l'evolució dels preus i salaris interns generats pels impactes dels costos externs triguin més a desaparèixer que a emergir", ha apuntat l'MPC.

I és que, al maig, la taxa general es va mantenir al 8,7%, mentre que la subjacent va escalar fins al 7,1%. "Reduir la inflació és la nostra prioritat absoluta. El Comitè de Política Monetària farà el necessari perquè la inflació torni a la meta del 2% de manera sostenible a mitjà termini", ha assenyalat el governador de l'organisme britànic, Andrew Bailey, en una carta remesa al ministre de finances, Jeremy Hunt.

"L'MPC continuarà monitoritzant de prop els indicis de pressions inflacionàries persistents a l'economia en conjunt, incloent-hi l'estretor de les condicions del mercat laboral i el comportament del creixement dels salaris i la inflació dels preus dels serveis. Si hi hagués evidència de pressions més persistents, llavors es requeriria un enduriment més gran de la política monetària. L'MPC ajustarà la taxa bancària segons sigui necessari per tornar la inflació a l'objectiu del 2% de manera sostenible a mitjà termini, en línia amb el seu mandat", afegeix el document del BoE.

Amb aquest escenari, el BoE ha decidit situar els tipus dinterès a un nivell que no veien des del 2008, coincidint precisament amb el moment just abans de la crisi financera mundial.

ESPEREN TIPUS D'INTERÈS PER SOBRE DEL 6%

Els analistes creuen que, "aquests sentiments, juntament amb la sorprenent divisió de vots i la mida de l'augment, fan que aquesta reunió sigui inequívocament agressiva. El mercat ara espera que els tipus pugin per sobre del 6% per cap d'any i s'hi mantinguin fins ben entrat el 2024", diuen des de Validus Risk Management.

"Hi ha moltes possibilitats que aquells que donen suport a 50 punts bàsics ho hagin fet amb l'esperança que fer més ara requereixi la necessitat de fer menys més endavant i per un període de temps més curt. No obstant, no és així com els mercats ho perceben inicialment, ja que augmenten les probabilitats que la taxa bancària superi el 6%”, afegeixen a OANDA.

Per part seva, els experts d'ING comenten que el banc "no ha ofert gaires, o realment cap, pistes sobre el que podria succeir a continuació, encara que, per descomptat, els mercats creuen que els augments posteriors podrien portar les taxes al 6%". Veuen clar que fins que no comencem a veure alguna millora en les estadístiques oficials d'inflació, el comitè no s'acontentarà de fer una pausa. "Estem temptats a dir que el moviment de 50 punts bàsics d'avui no esdevindrà una nova tendència, però dos augments addicionals de 25 punts bàsics semblen ser la ruta més probable".

Noticias relacionadas

contador