ep archivo   londres reino unido
EDREAMS ODIGEO - Archivo

S'esperava una moderació en la taxa general de l'IPC del maig del Regne Unit fins al 8,5% des del 8,7% d'abril i, finalment, aquesta s'ha mantingut al 8,7%. A més, es preveia que la taxa subjacent, que a l'abril va pujar fins al 6,8% (màxims des de l'abril del 1992) des del 6,2%, es moderés fins al 6,7%. Tot i això, contra tot pronòstic, ha escalat fins al 7,1%.

Aquesta referència es coneix un dia abans de la decisió de tipus del Banc d'Anglaterra (BoE) i el pressiona encara més perquè continuï incrementant els tipus d'interès. De moment, el consens descompta que els elevarà a 25 punts bàsics aquest dijous.

"Aquestes xifres adverteixen que les pressions inflacionistes al Regne Unit no estan sota control i exigeixen noves pujades de tipus que espremen encara més les llars britànics, sense garantia que la inflació remetrà", comenta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

"Veurem què fa i què diu el BoE demà, però sabem que ara tenen alguns dubtes sobre la fiabilitat del seu model d'inflació, que apuntava a una forta caiguda al segon semestre d'aquest any, un escenari que és poc probable que es produeixi", afegeix Ozkardeskaya.

El cable va superar la marca dels 1,28 després de conèixer les dades d'inflació, per caure ràpidament als nivells anteriors a les dades. "La direcció a curt termini dependrà de la gana generalitzada pel dòlar nord-americà, però les perspectives a mitjà termini per a la lliura i el dòlar segueixen sent positives a causa d'unes expectatives del Banc d'Anglaterra més favorables que les de la Reserva Federal, i és molt possible un avanç cap als 1,30, especialment si la gana pel dòlar continua sent moderada", comenta aquesta experta.

Naeem Aslam, director d'anàlisi de Zaye Capital Markets, reconeix que les dades d'IPC del maig al Regne Unit "no han portat bones notícies". "Les dades mostren que la inflació continua sent immensament enganxosa i el Banc d'Anglaterra té poques o cap opció més que continuar fent el que ha de fer sense importar-ne els costos", afirma. Remarca que les dades d'inflació subjacent "van ser molt decebedores".

contador