ep archivo   nombre de norges bank en la fachada de su sede en oslo
NORGES BANK - Archivo

El banc central de Noruega ha anunciat aquest dijous un augment del tipus d'interès de referència en 50 punts bàsics, fins a l'1,25%, la pujada més gran des del 2002, i no ha descartat fer noves pujades d'aquesta magnitud mentre el país tracta de controlar la inflació.

El Banc també ha assenyalat que el tipus d'interès oficial probablement s'elevarà 25 punts bàsics més a l'agost i ha revisat significativament la trajectòria del tipus d'interès oficial, que ara arribarà a un màxim del 3,10% al quart trimestre del 2023, abans de baixar al voltant del 2,70% a finals del 2025.

El Comitè va observar que la inflació general va ser "considerablement més alta" al maig que les previsions de l'Informe de Política Monetària del març, en part per la pressió a l'alça dels preus de l'energia, però també per un creixement salarial més ràpid d'allò previst i pels preus de producció dels béns importats. En general, les pressions inflacionistes s'han ampliat significativament, com demostra el fet que la inflació subjacent de l'IPC-ATE arribés al 3,4% interanual al maig (també substancialment superior a les previsions anteriors del Comitè).

Alhora, les previsions d'inflació es van revisar fortament a l'alça, i la inflació general del quart trimestre del 2025 se situa ara al 2,6% interanual, és a dir, uns 0,3 punts més que les previsions realitzades a l'Informe de Política Monetària de març. A més, les previsions de creixement salarial s'han incrementat de manera significativa.

Anteriorment, el Norges Bank considerava que el creixement salarial anual assolia un màxim del 4,0% el 2023, mentre que ara, el Banc considera que arribarà a un màxim del 4,5% el 2023 i es mantindrà per sobre del 4,0% fins al 2025. El creixement es va revisar lleugerament a la baixa, en part a causa de la inflació més gran i de la pujada dels tipus d'interès, però també a causa de les persistents limitacions de capacitat.

Els experts de TD Securities esperen ara "pujades de 25 punts bàsics a les següents reunions de política monetària d'aquest any, de manera que els tipus se situaran al 2,25% a finals d'any (Norges Bank: 2,25%). El proper any, esperem noves pujades el primer semestre, amb un tipus terminal del 3,00% al segon trimestre (igual que el Norges Bank)”. A partir d'aquí, la companyia canadenca divergeix lleugerament: "El Norges Bank ha indicat una probabilitat del 40% que pugin al 3,25% al segons trimestre el 2023 i esperem que el tipus d'interès oficial segueixi al 3,00% a finals de 2024. Nosaltres esperem una retallada de 50 punts bàsics aquest any, fins al 2,50%. Però amb una incertesa tan elevada, consideraríem que les diferències en aquestes opinions per al 2024 són força menors”.

Per descomptat, el Norges Bank seguirà guiant-se per les dades a les seves reunions polítiques. Va assenyalar la fortalesa dels preus a l'estranger i l'augment dels salaris com a factors que van impulsar la decisió de pujar 50 punts bàsics. Esperem que aquests factors segueixin sent importants per a les seves decisions futures. La inflació a Noruega continua sent baixa en termes relatius, però és probable que continuï augmentant. Les fortes sorpreses a l'alça als propers mesos podrien portar el banc central a una pujada de 50 punts bàsics a l'agost o al setembre.

contador