ep maria jesus montero ministra de hacienda y portavoz del gobierno en la rueda de prensa posterior
MONCLOA

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret pel qual s'estableix l'ampliació del 20 d'abril al 20 de maig de la presentació i pagaments de declaracions trimestrals d'impostos (IVA, IRPF i fraccionaments de Societats) per als 3,4 milions d'autònoms i pimes amb una facturació inferior a 600.000 euros, el 95% del total, la qual cosa tindrà un impacte de 3.558 milions en la liquiditat d'aquests col·lectius.

Finalment, no s'ha aprovat que els autònoms puguin renunciar al sistema de mòduls i tributin pel d'estimació directa, mesura que es presentarà a un altre Consell de Ministres.

Així ho ha anunciat la portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual ha destacat que cap autònom i pime amb una facturació inferior a 600.000 euros haurà de presentar ni pagar els seus impostos el mes d'abril, sinó que amb la pròrroga tindran de termini fins al pròxim 20 de maig.

En concret, ha explicat que el termini màxim de presentació de les declaracions d'aquest trimestre passa al 20 de maig, enlloc del 20 d'abril previst inicialment, i el termini per a les domiciliacions serà fins al 15 de maig, quan fins ara estava previst que el termini vencés aquest dimecres, 15 d'abril.

Les mesures beneficiaran a 3,4 milions de contribuents, el 95% del total d'empreses i autònoms que han de presentar declaració tributària a l'abril i amb un volum de facturació inferior a 600.000 euros; per a la resta, el termini de presentació continuarà sent el 20 d'abril de 2020. Montero ha xifrat en 3.558 milions l'impacte de la mesura en la liquiditat d'aquests col·lectius.

El termini de per a la declaració de l'IVA va començar l'1 d'abril i acabava el 20 d'abril, igual que el de l'IRPF i Societats, encara que el termini per a la domiciliació vencia aquest dimecres, 15 d'abril, per la qual cosa el Govern dóna un marge d'un mes per a la presentació, pagament i domiciliació dels impostos.

Montero ha indicat que les noves mesures de prolongació dels terminis se sumen a la moratòria de sis mesos, els tres primers sense interessos, aprovada a mitjan març per a l'ajornament de fins a 30.000 euros en impostos d'autònoms i pimes amb una facturació de fins a sis milions d'euros.

Segons Montero, el 99,8% d'autònoms i el 94% de pimes es troben en aquesta situació i la "immensa majoria" poden optar per ajornar tot el deute tributari sense pagar interessos els tres primers mesos. A això s'hi suma la moratòria de les quotes a la Seguretat Social, també de sis mesos, aprovada a la fi de març per a empreses i autònoms, ha ressaltat Montero.

SISTEMA D'ESTIMACIÓ DIRECTA PER A AUTÒNOMS

D'altra banda, Montero ha avançat que s'aprovarà "en un termini breu" en un Consell de Ministres que autònoms i pimes puguin renunciar al sistema de mòduls i puguin tributar pel de estimació directa. "Des del primer moment el Govern ha adoptat mesures ambicioses per defensar el teixit productiu, format sobretot per autònoms i pimes; continuarem supervisant la situació per actuar allà on sigui necessari", ha afegit.

Igualment, ha xifrat en 48.542 les operacions avalades per l'Estat a través de la línia de l'ICO, per import de 4.739 milions, dels quals 3.625 milions corresponen a pimes i autònoms.

LES ORGANITZACIONS DEMANEN AJORNAR-LO FINS AL JULIOL

Des del sector, l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals (Aedaf) i el Consell General d'Economistes, entre d'altres, han remès durant les darreres setmanes unes quantes cartes a la ministra, exigint la prolongació del termini d'impostos, així com el Cercle d'Empresaris i les organitzacions d'autònoms (ATA, UPTA i Uatae) i fins i tot el Defensor del Poble va atendre la petició, instant a Hisenda a allargar els terminis d'abril a maig de l'IVA i l'IRPF per a pimes i autònoms, a més de la pròrroga fins al 30 de setembre de la Campanya de la Renda, petició realitzada també per Gestha.

Precisament, després de la reunió mantinguda aquest dilluns pel Ministeri de Treball i les principals organitzacions d'autònoms (ATA, UPTA i Uatae), els autònoms han advertit de la necessitat "urgent" de mesures.

ATA reclama que les obligacions tributàries del primer trimestre s'han d'ajornar fins al 20 de juliol, la data de presentació del segon trimestre; a aquesta petició s'hi ha sumat UPTA. Les organitzacions demanen una moratòria del lloguer també per als locals, així com l'abonament de les prestacions extraordinàries.

Noticias relacionadas

contador