ep donald trump presidente de eeuu en la casa blanca
Contacto

Els EUA tornen a la casella de sortida. L'economia més gran del món ja ha perdut més de 26 milions d'ocupacions en les cinc últimes setmanes des que la crisi del coronavirus va colpejar al país. Una xifra que supera els 22 milions de llocs de feina creats des de 2009, just després de la crisi financera mundial del 2008.

Una altra xifra per recordar: 565 estatunidencs han perdut la feina per cada mort confirmada a causa del virus al país. Una dada que fa preguntar-se al portal Zero Hedge si realment ha valgut la pena el confinament i el tancament del país.

És el moment de Trump i la Fed. Els experts d'Oanda reconeixen la tendència baixista de la xifra de desocupació setmanal (ha decrescut periòdicament aquestes últimes setmanes) però continuen avisant: l'economia es dirigeix inexorablement cap al 20% d'atur. I això és "una raó més perquè la Reserva Federal i el Govern continuïn regant amb estímuls l'economia".

Els d'Aberdeen Standard Investments són més pessimistes, i assenyalen que "una de les preocupacions és que el suport del Govern no sembla estar frenant la marea". A més, reconeixen que "aquesta ha estat una altra setmana terrible" i subratllen que "l'escala de desocupació als EUA és clarament superior que a d'altres economies, en part per la flexibilitat del mercat laboral"

Una de les principals mesures de Trump, més enllà dels paquets d'alleujament econòmic negociats i anunciats fins al moment, és la prohibició temporal de la immigració al país. Un clar intent proteccionista de blindar l'ocupació local fins que amaini l'aiguat. El dubte dels experts és quan amainarà.

ESPANYA PERD GAIREBÉ 22 FEINES PER MORT, SENSE COMPTAR ERTO

Si considerem el cas espanyol, els 22.157 morts a causa del virus confirmats fins a aquest dijous sumats als 484.000 ocupacions destruïdes des de l'inici de la crisi al nostre país, deixen una altra xifra interessant: prop de 22 espanyols han perdut el seu treball per cada mort.

Sense comptar els ERTO, això sí. En no tramitar-se com a acomiadaments, i malgrat que se n'han registrat milions, no entren en aquestes càbales, i impedeixen tenir una consciència exacta del mal que està causant la pandèmia a Espanya més enllà del sanitari.

Noticias relacionadas

contador