ep 25 july 2019 hessen frankfurt main mario draghi president of the european central bank ecb speaks
Arne Dedert/dpa - Archivo

Mario Draghi, expresident del Banc Central Europeu (BCE), ha reclamat una mobilització completa i immediata dels sistemes financers dels països europeus per fer front a l'impacte de l'epidèmia de coronavirus i evitar que la profunda recessió a la qual Europa sembla abocada no es transformi en una depressió prolongada que causi un mal irreversible al Vell Continent. Diu que serà necessari assumir un major endeutament públic i cancel·lar deutes del sector privat.

"La pandèmia de coronavirus és un tragèdia humana de proporcions potencialment bíbliques", adverteix Draghi en una columna publicada pel diari 'Financial Times' on assenyala que el cost econòmic de les mesures de contenció implementades "fan inevitable una profunda recessió". Per això, l'expresident del BCE planteja que el repte actual és actuar amb la suficient fermesa i rapidesa per evitar que aquesta es transformi en una prolongada depressió que causi un mal irreversible a Europa.

En aquest sentit, Mario Draghi apunta que la resposta clarament passa per un augment significatiu del deute públic, que passarà a convertir-se en una característica permanent de les economies europees i anirà acompanyada per la "cancel·lació de deute privat".

"És el paper apropiat de l'Estat desplegar el seu balanç per protegir als ciutadans i l'economia contra xocs dels quals el sector privat no és responsable i no pot absorbir", defensa l'expresident del BCE, recordant que els estats sempre han fet front a emergències nacionals, com les guerres, i que en l'actualitat representen l'angoixa humana de la pandèmia i els tancaments.

Davant aquesta situació, Draghi sosté que la qüestió no és ja si l'Estat ha de fer ús del seu balanç, sinó quina seria la millor manera d'emprar-lo, i subratlla que la prioritat no ha de ser només proporcionar una renda bàsica a aquells que perdin la seva ocupació, sinó evitar en primer lloc la destrucció de llocs de treball, la qual cosa fa necessari un suport immediat en forma de liquiditat per a les empreses i emprenedors.

"Alguns països ja han introduït mesures per a injectar liquiditat als negocis en dificultats. És necessari un acostament més integral", apunta.

D'aquesta manera, Draghi afirma que l'única manera eficaç d'abordar la situació amb immediatesa passa per la completa mobilització dels sistemes financers dels països "de manera immediata" i evitant demores burocràtiques perquè els bancs puguin prestar fons "a cost zero" a les empreses que salvaguardin l'ocupació sota garantia dels governs, i que ni les regulacions ni els col·laterals haurien d'obstaculitzar la creació de tot l'espai necessari als balanços bancaris per a aquest propòsit.

"Els nivells de deute públic s'hauran incrementat, però l'alternativa, una destrucció permanent de capacitat productiva i, per tant, de la base fiscal, serà molt més nociva per a l'economia i, eventualment, per a la solvència del Govern", sosté Draghi.

En aquest sentit, l'expresident del BCE considera imprescindible un canvi de mentalitat semblant al de períodes de guerra en el qual els europeus es donin suport mútuament en el que representa una causa comuna i adverteix que "el cost de vacil·lar podria ser irreversible".

Noticias relacionadas

contador