Mario Draghi, President of the European Central Bank, ECB

Grècia necessita mostrar un fort compromís amb el seu programa de rescat abans que el Banc Central Europeu (BCE) pugui començar a comprar deute grec dins del seu programa d'adquisició d'actius, ha assenyalat en una carta publicada aquest dimecres el màxim responsable de l'organisme europeu, Mario Draghi.

Draghi ha afegit que, encara que el BCE hagi renunciat al requisit mínim de qualificació creditícia del deute grec, el moment de les possibles compres d'actius també depèn d'un conjunt de factors addicionals vinculats a les revisions dels programes de rescat, i estaria subjecte a diversos límits de compra.

El Banc Central grec ha dit aquest dimecres que el restabliment de l'exempció de compra de deute per part del BCE formava part de l'ordre del dia, i fa augmentar les esperances que Grècia aviat sigui inclosa en el programa de flexibilització quantitativa del BCE, informa el diari grec Ekathimerini.

No obstant això, fonts properes al banc han dit que és poc probable que hi hagi canvis fins que s'aclareixi que el primer examen que ha de passar Grècia, que començarà a finals d'aquest mes, va per bon camí.

SENSE ESMENT DE LA POLÍTICA MONETÀRIA

La carta de Mario Draghi es referia exclusivament a la situació de Grècia, sense fer esment de la política de l'autoritat monetària de la zona euro.

Els inversors estan pendents de la possibilitat que el BCE augmenti el grau expansiu de la seva política, especialment després que el president del Banc Central d'Irlanda i conseller del BCE Philip Lane reiterés la setmana passada que podria haver-hi més estímuls, si cal. «És important dir que no s'ha tancat cap porta», va subratllar Lane en una entrevista concedida al diari The Irish Times.

La propera reunió de política monetària del BCE se celebrarà el dia 21 de gener a la seva seu de Frankfurt.

contador