bce-mario-draghi-banque-centrale-europeenne 20180125140419

Segons president del Banc Central Europeu (BCE) hi ha motius de sobres per confiar que la inflació mantingui la seva trajectòria ascendent i permeti al regulador començar a pujar els tipus d'interès després de set anys de retallades. Segons l'opinió de Mario Draghi, els baixos nivells d'atur empenyeran a l'alça els salaris, que han d'actuar com a motor de la normalització monetària a l'Eurozona.

Els efectes atenuants de l'avanç dels preus "s'estan dissipant", ha assegurat l'italià durant la seva tercera intervenció al fòrum anual del BCE. Durant la crisi, els treballadors europeus van canviar les seves preferències i començar a buscar un entorn laboral estable abans que llocs de treball millor remunerats. A més, la longevitat de la població ha reduït la necessitat de contractar nous treballadors per part de les empreses i ha complicat per als Governs de cada país la seva tasca d'assolir nivells reduïts d'atur. Finalment, els límits de l'economia de la zona euro continuen sent una incògnita, així com la productivitat necessària per veure créixer els salaris. Doncs bé, segons el banquer, aquest escenari sembla estar desapareixent.

Draghi va assegurar, durant la seva compareixença conjunta amb Jerome Powel (Fed), Philip Lowe (RBA) i Haruhiko Kuroda (BOJ), que els salaris nominals del bloc monetari s'estan accelerant "independentment del variable que analitzi el BCE". A més, a part del ja esmentat ajustat mercat laboral, les empreses de la zona euro es troben utilitzant tot el capital disponible, així com els riscos relacionats amb potencials pressions deflacionistes han desaparegut. Raons de pes per confiar que l'economia comuna arribi a l'objectiu d'una inflació sostinguda i propera al 2% a mitjà termini, ha afirmat.

NO ÉS CULPA DEL COMMERÇ ELECTRÒNIC

La cita anual del BCE s'ha desenvolupat aquest any a Sintra, amb un enfocament molt definit cap al debat sobre el desenvolupament de la inflació i els salaris en les economies de tot el món. Doncs bé, una de les raons que podria estar darrere d'aquesta inactivitat dels preus és la major competitivitat necessària a l'actualitat amb l'auge del comerç electrònic.

Preguntat per aquest fenomen, Draghi ha volgut deixar clar que el BCE encara no posseeix suficient informació com per aportar una resposta clara, però que les dades obtingudes fins ara apunten a un comportament aïllat en certs sectors en aquest sentit, mai atribuïble al conjunt de l’economia.

Noticias relacionadas

contador