trumpxi

El mercat està expectant davant el que pugui passar durant la trobada entre Xi Jinping, president xinès, i Donald Trump, president nord-americà, que se celebra a finals de mes. Això, després que durant el cap de setmana hagin arribat declaracions contradictòries des dels Estats Units. D'una banda, divendres Donald Trump es mostrava optimista respecte a un acostament entre les dues potències. De l'altra, durant el cap de setmana, Mike Pence, vicepresident nord-americà, va dir que no calia esperar grans avenços al respecte.

"Un té la sensació que serà una mica més dur amb la Xina" en comparació amb Mèxic i el Canadà, ha dit Paul Gruenwald, economista en cap d'S&P Global Ratings, en declaracions a la CNBC. La reunió entre Xi i Trump té lloc en el marc de la trobada del G-20 de les economies desenvolupades del món, que se celebra a Buenos Aires del 30 de novembre a l’1 de desembre.

Trump va ser molt crític amb Mèxic i Canadà durant mesos, al·legava que s'aprofitaven de les empreses nord-americanes a través del comerç, però els tres països van arribar a un nou acord trilateral a finals de setembre per reemplaçar el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord.

L'enfocament que fa cap a la Xina ha estat diferent. Trump ha atacat repetidament el país per robar propietat intel·lectual, crear barreres per a les empreses nord-americanes que intenten operar a la Xina, i per l'enorme desequilibri comercial entre els dos països.

Les diferències entre les dues economies més grans del món es van posar de manifest durant la cimera de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC) que es va celebrar aquest passat cap de setmana, cosa que va provocar que el grup no aconseguís arribar a un acord sobre un comunicat conjunt per primera vegada en la seva història.

Segons Gruenwald, no és una sorpresa qula gran acció serà a Argentina en un parell de setmanese no hi hagi hagut nous esdeveniments entre els Estats Units i la Xina durant la cimera de l'APEC a Papua Nova Guinea. En la seva opinió, el G-20 és "un fòrum millor" per discutir aquests temes.

"Realment crec que , així que vegem què passa", ha declarat aquest dilluns a l'espai 'Squawk Box' de la cadena CNBC, i ha afegit que "ningú sap realment" què sortirà de la reunió.

S'espera que tots dos presidents es reuneixin a Buenos Aires i que el comerç ocupi un lloc destacat a la seva agenda. Les tensions entre els dos països han dominat els titulars econòmics aquest any, i ambdues parts han imposat aranzels sobre els productes de l'altra part.

Noticias relacionadas

contador