ep handout - 20 july 2020 belgium brussels european council president charles michel l talks with
Dario Pignatelli/European Counci / DPA

El Fons de Recuperació acordat per la UE és històric, sí. Però té lletra petita. Espanya, un dels països que més en podrien sortir guanyant potencialment, haurà de complir aquesta sèrie de condicions i requisits per poder accedir als 140.000 milions als quals opta, 72.700 dels quals seran en transferències.

-Reforma del sistema de pensions: el dèficit el 2019 ha rondat els 22.000 milions, és a dir, Espanya cada vegada gasta més per sostenir l'insostenible. Referent a això, la despesa en pensions haurà de ser equilibrada per evitar que es continuïn 'menjant' els Pressupostos.

-Reforma del mercat laboral: la precarització i temporalitat de molts contractes de treball és un altre dels problemes que ha d'afrontar Espanya. Està demostrat que l'estabilitat de l'ocupació i una millor productivitat van de bracet pel que, més enllà de sectors històricament associats als temporers, com el turisme i l'agricultura, aquesta serà una altra assignatura pendent per al govern de Pedro Sánchez.

-Adéu al dèficit a llarg termini: un dels deures que ha estat posant Brussel·les des de fa anys. En aquest sentit, l'AiREF està duent a terme una avaluació de la despesa pública perquè, sumada a una reforma del mercat laboral i les pensions, s'imposin una sèrie de mesures que posin punt i final al creixement indefinit del deute al nostre país.

Cal recordar que, en el cas d'incomplir els requisits, els Estats membres tenen dret a vetar l'accés a les ajudes. En qualsevol cas, des del Govern no es mostren preocupats. Sánchez assegura que l'agenda d'Espanya ja està en línia amb la de la Comissió Europea i, Nadia Calviño, veu "lògiques" les reformes a les quals va associada el Fons.

Noticias relacionadas

contador