ep maria chivite presidenta del gobierno de navarra
EUROPA PRESS - Archivo

Aquest divendres, el Govern ha tirat endavant per fi l'Ingrés Mínim Vital que, segons ha assegurat el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, començarà a arribar a les llars a la fi de juny. Aquesta prestació serà compatible amb la renda mínima que ja ofereixen les CCAA, encara que a cadascuna d'elles s'apliqui de diferent manera. Així, les quantitats varien des dels més de 1.200 euros que dóna Navarra a cada família fins als 668 euros que reben com a màxim les llars de Canàries, segons dades de la Seguretat Social.

Encara que totes les CCAA compten amb algun programa per proporcionar una renda mínima a les persones en situació de pobresa o exclusió social, hi ha grans diferències entre elles, tant pel que fa a la quantitat com a les condicions. Navarra, per exemple, és on l'aportació per família és més alta: fins a un màxim de 1.221 euros per llar o un mínim de 610 euros per titular. Inclou mesures complementàries, com un conveni d'Inclusió Social, activitats d'inserció sociolaboral o estímuls a l'ocupació. Exigeixen haver sol·licitat prèviament les prestacions o subsidis de tota índole per si poguessin ser aplicables, així com exercir les accions legals per a l'establiment i pagament de pensions per aliments i/o compensatòries. Navarra compta amb 36.300 perceptors.

En l'altre costat s'hi troba Canàries, amb una quantitat màxima de 668 euros per unitat familiar o un mínim de 479 euros per titular. Es beneficien d'aquest ingrés prop de 20.800 persones. Per accedir-hi s'exigeix la inscripció com a demandant d'ocupació al Servei Canari d'Ocupació i, a més, no es considerarà que existeix manca de recursos econòmics si durant el mes anterior a la sol·licitud el sol·licitant o qualsevol membre de la seva unitat de convivència va obtenir un salari o una remuneració regular.

ANDALUSIA, ARAGÓ I ASTÚRIES

A Andalusia, per poder optar a aquesta renda mínima cal estar inscrit al Servei Andalús d'Ocupació, participar activament en el disseny, desenvolupament i seguiment del Pla d'inclusió sociolaboral i no rebutjar injustificadament ofertes d'ocupació adequades. En aquest cas, la quantitat va des dels gairebé 780 euros màxims per llar als 419 euros mínims per titular.

A l'Aragó, les persones titulars de la prestació hauran de subscriure l'Acord d'Inserció i participar a les activitats que s'hi determinin de forma personalitzada, que no podran suposar cap mena de subocupació. La prestació, de 736 euros per llar o 491 per titular, es pot complementar amb qualsevol altre ingrés o tipus de recursos o prestacions als quals tingui dret la unitat familiar.

La percepció del salari social bàsic se supeditarà a la cerca activa d'ocupació a Astúries, on es té en consideració els rendiments de treball remunerat per al còmput dels ingressos de les persones destinatàries. Entre les causes d'extinció, es contempla la realització d'un treball de durada superior a dotze mesos pel qual es percebi una retribució igual o superior al de la prestació econòmica. Cada titular rep un mínim de 442 euros i cada llar un màxim de 731 euros.

CANTÀBRIA I LES DUES CASTILLAS

Cantàbria exigeix estar subscrit com a demandant d'ocupació per poder optar a aquest ingrés, que és complementari de la pensió de la Seguretat Social, tant contributiva com no contributiva, o de qualsevol altre règim públic de protecció social. Va dels 430 euros mínims per titular als 672 euros màxims per unitat familiar.

A Castella-la Manxa, aquesta renda mínima és incompatible amb la titularitat de prestacions o subsidis per desocupació si són de quantitat igual o superior. Sí que és complementària amb qualsevol altra mena de recursos i prestacions socials de contingut econòmic. Es demana, igualment, inscripció com a demandants d'ocupació. La quantitat màxima per família és de 730 euros i la mínima per titular, de 446 euros.

Per a optar a l'ingrés a Castella i Lleó no es podran rebutjar ofertes de treball i s'haurà de mantenir la inscripció com a demandant d'ocupació. És complementari amb altres prestacions econòmiques de qualsevol dels membres de la unitat familiar o de convivència, excepte per al sol·licitant quan sigui titular de prestacions que procedeixin de la Seguretat Social. Cada titular rep un mínim de 430 euros i un màxim de 669 per llar.

CATALUNYA I MADRID

A Catalunya es requereix inscripció al Servei Públic d'Ocupació catalana i no rebutjar una oferta de treball adequada. En aquest cas, és compatible amb l'ocupació i complementària amb les rendes del treball a temps parcial, quan els ingressos siguin inferiors al llindar de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya. La quantitat màxima que es rep per família és la segona major d'Espanya, 1.122 euros, mentre que cada perceptor cobra un mínim de 604 euros.

Per part seva, la Comunitat de Madrid exigeix mantenir-se en cerca activa d'ocupació, excepte quan es tracti de persones que no es trobin en situació d'incorporar-se al mercat laboral, a més de no causar baixa voluntària en una feina, ni rebutjar oferta d'ocupació adequada a les seves capacitats i habilitats. Té caràcter complementari, fins a l'import que correspongui percebre al beneficiari d'aquesta, respecte dels recursos de què disposi el conjunt la seva unitat de convivència, així com de les prestacions econòmiques a què poguessin tenir dret. De 400 euros és la quantia que rep cada titular com a mínim, arribant a un màxim de 736 euros per unitat familiar.

COMUNITAT VALENCIANA, EXTREMADURA I BALEARS

A la Comunitat Valenciana s'imposa l'obligació de reclamar, durant tot el període de durada de la prestació, qualsevol dret econòmic que pugui correspondre a qualsevol membre de la unitat de convivència. També s'exigeix sol·licitar la inscripció com a demandants d'ocupació i participar en les accions de millora de l'ocupabilitat o participar en l'itinerari d'inclusió social. Una mica més de 515 euros és el que rep el titular i 809 cada llar.

Extremadura imposa l'obligació de participar en les actuacions d'ocupació i formació i el requisit de no haver rebutjat cap oferta adequada d'ocupació ni haver cessat voluntàriament en una relació laboral durant els sis mesos immediatament anteriors a la sol·licitud ni durant el període de percepció de la renda. Supera els 726 euros com a màxim que cobra cada família i els 430 cada titular com a mínim.

La renda mínima a les Illes Balears no està condicionada a l'obligació de participar en activitats d'inserció social o laboral, però s'exigeix estar inscrit com a demandant de treball i no rebutjar una oferta de treball adequada. A més, es tenen en compte els rendiments de treball remunerat per al còmput dels ingressos de les persones destinatàries. La quantitat màxima per unitat familiar és de 776 euros i la mínima per perceptor és de 431 euros.

GALÍCIA, LA RIOJA, PAÍS BASC I MÚRCIA

A Galícia no està condicionada a la cerca de treball, però la quantitat és més alta quan se segueix un itinerari d'inclusió i d'accés a l'ocupació. És incompatible amb les pensions no contributives o qualsevol altra prestació o pensió de quantitat igual o superior a la d'aquestes pensions. En aquest cas, són 726 euros amb els quals compta com a màxim cada llar i una mica més de 403 euros cada titular.

La Rioja sí que obliga a mantenir ininterrompudament la demanda d'ocupació al Sistema d'Ocupació corresponent i no rebutjar una oferta d'ocupació adequada. Encara que contempla una possible exoneració si per les seves característiques personals i/o socials no pot treballar. La quantitat va dels 430 euros mínims per titular als 672 euros màxims per família.

A País Basc, la seva concessió estarà vinculada a l'establiment, amb la persona titular, d'un Conveni d'Inclusió Activa els continguts de la qual estan orientats a facilitar tant la seva pròpia inclusió com la de la resta dels membres de la unitat de convivència. Arriba fins als 915 euros per llar com a màxim i prop de 645 euros com a mínim cada titular.

La realització d'un treball de durada superior a sis mesos, pel qual es percebi una retribució igual o superior al de la prestació econòmica calculada, o rebutjar una oferta d'ocupació adequada, en funció de la quantitat del salari mínim interprofessional, són dues causes d'exclusió per als beneficiaris de la Regió de Múrcia. A més, estableix com a requisit participar juntament amb els membres de la unitat de convivència en un projecte individual d'inserció, contempla la necessitat d'haver sol·licitat la resta de prestacions abans i exigeix no tenir accés a altres prestacions de desocupació, pensió o ajuda d'anàloga naturalesa. Aquí, la diferència és de màxim 806 euros per unitat familiar i mínim 430 euros per perceptor.

Noticias relacionadas

contador