ep archivo   enchufe enchufes electricidad factura luz interruptor
EUROPA PRESS - Archivo

L'IVA de la llum baixarà del 21% al 10%, després de la mesura anunciada pel Govern aquest dilluns. L'Executiu ho aprovarà dijous que ve durant un Consell de Ministres extraordinari. No obstant això, la mesura serà només fins a final d'any per a alguns col·lectius, i només en determinades circumstàncies per a altres.

Segons la nota oficial emesa pel Govern, l'IVA del rebut de la llum va baixar al 10% fins a final d'any per a tots els consumidors vulnerables severs, amb independència de la seva potència contractada i del preu de l'electricitat al mercat. Aquest col·lectiu, de baixos ingressos, a l'actualitat s'ha beneficiat d'un descompte del 40% en el bo social.

D'altra banda, l'IVA també baixarà del 21% al 10% per a altres usuaris, però només en el cas de consumidors amb una potència contractada de fins a 10 quilowatts i sempre que el preu mensual del mercat majorista de l'electricitat es presenti per sobre dels 45 euros per megawatts-hora. La mesura també afectarà les pimes amb una potència contractada de fins a 15 kW.

La condició de tenir una potència contractada de fins a 10 quilowatts abasta la major part de les llars i una gran proporció dels petits negocis. En els dos casos, la rebaixa serà fins a finals d'any. A més, l'acord ha recollit la suspensió del 7% de l'Impost sobre el Valor Afegit de la producció d'energia elèctrica durant el tercer trimestre del 2021.

Sota aquestes condicions, la rebaixa de l'IVA serà aplicable al juny, després que el rebut de la llum s'hagi disparat un 46,5% durant el sisè mes i apunta a ser el més car de la història. Amb l'última dada d'una mitjana que supera la cota dels 92 euros per megawatt hora, i un rebut de l'usuari mitjà que ha arribat als 88,76 euros, des de gener el preu mitjà mensual del megawatt al mercat majorista ha estat de 60,17 euros; 28,49 euros al febrer; 45,44 euros al març; 65,02 euros a l'abril i 67,12 euros al maig.

Noticias relacionadas

contador