ep pensionistas
EUROPA PRESS - Archivo

Els jubilats cobren de mitjana un 51% més del que haurien de percebre del sistema contributiu, "havent de finançar-se aquesta diferència bé a través d'impostos, bé a costa d'incrementar el deute públic", segons es publica aquest dimarts en un informe de l'Institut d'Actuaris Espanyols (IAE), que adverteix que l'actual sistema de càlcul de les pensions contributives de jubilació "presenta problemes de falta d'equitat, condueix a arbitratges i arrisca la seva viabilitat futura".

A l'estudi es defineix i aplica el concepte de Factor d'Equitat Actuarial (FdEA), amb el qual posa en relació el valor actuarial del que, en conjunt, rep una persona com a jubilada i el valor actuarial del que va aportar en total com a treballador.

Segons explica l'organisme, un FdEA inferior a 1 denota un sistema de pensions en el qual el jubilat percep una prestació que, en valor actual actuarial, és inferior al que va aportar. Si el FdEA és igual a 1, el sistema de pensions seria "actuarialment just", perquè el valor actuarial de la pensió que percep el jubilat coincidiria amb el de les aportacions que va realitzar al sistema. Per contra, un FdEA superior a 1 indica que el sistema de pensions és "generós" en termes relatius, perquè es rep més del que es va aportar.

"L'arquitectura actual del sistema contributiu de pensions de jubilació a Espanya implica que, en la gran majoria dels casos, el pensionista rep més del que ha aportat durant la seva vida laboral. També mostra importants faltes d'equitat a l'hora de comparar els diferents casos que es presenten de pensionistes que s'han jubilat a una determinada edat, segons els seus anys cotitzats, ja que no existeix un criteri equitatiu per avançar o retardar l'edat de jubilació", apunta l'IAE com les dues principals conclusions del seu informe.

A tall d'exemple, l'IAE explica que enguany, una persona que acumulés 38 anys cotitzats als 65 anys podria jubilar-se a aquesta edat. No obstant això, si decidís prolongar la seva vida activa fins als 69 anys, acumulant 42 anys cotitzats, "es beneficiaria d'un premi del 4% per cada any de demora". No obstant això, una persona amb 65 anys i 37 anys cotitzats que decidís continuar treballant un any més que en l'exemple anterior, fins als 70 anys i acumulant 42 anys cotitzats, només rebria un premi del 2,75% per cada any de retard.

Segons el coordinador tècnic de l'estudi, Enrique Devesa, "no existeixen incentius suficients per avançar ni per retardar l'edat de jubilació, la qual cosa es tradueix en què les penalitzacions per avançar-la i les bonificacions per retardar-la estan mal calibrades. Tampoc no sembla haver-hi massa incentius per augmentar el nombre d'anys cotitzats".

PROPOSTES PER MILLORAR EL SISTEMA

L'IAE entén que podrien resoldre's les "inequitats" que presenta el sistema contributiu de pensions i aconseguir una relació més equitativa entre aportacions i prestacions actuant sobre tres elements: el topall del 100% del coeficient per anys cotitzats; les elevades penalitzacions per anticipar l'edat de jubilació, i les baixes bonificacions per retardar-la.

D'aquesta manera, els actuaris entenen que les penalitzacions i bonificacions per jubilació a edats diferents de l'ordinària s'haurien de calcular de forma actuarialment neutral -excepte per gènere-, sense fer-les dependre dels anys cotitzats.

Així mateix, l'informe de l'IAE indica que hi ha marge de millora per calibrar el sistema i fer-lo més equitatiu. Així, subratlla que aconseguir que el creixement del PIB superi l'1,59% ajudaria a millorar el sistema sense empitjorar-ne la suficiència. Al mateix temps, destaca la necessitat d'acordar un "patró lògic" a l'hora d'incentivar o desincentivar les jubilacions en funció de l'edat biològica i els anys cotitzats al sistema.

Noticias relacionadas

contador