ep sesion de control al gobierno en el senado
Ricardo Rubio - Europa Press

La vicepresidenta tercera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha afirmat aquest divendres que els moviments del mercat borsari no són més que "un símptoma" de la incertesa que envolta la crisi del coronavirus, i ha defensat que les mesures adoptades pel Govern i pel Banc Central Europeu (BCE) són "adequades" i que no es queden curtes.

"Les Borses estan sent un termòmetre de la incertesa i la volatilitat. Crec que s'estan prenent les mesures adequades i jo no prendria el moviment de la Borsa, que és molt volàtil, com un símptoma de res més que aquesta incertesa", ha assenyalat la vicepresidenta econòmica en declaracions a la cadena SER.

"Són uns diners que es transfereixen a la societat, a les comunitats autònomes, perquè el gastin en Sanitat"

La vicepresidenta, que aquest divendres mantindrà una reunió de l'Autoritat Macroprudencial, ha recordat que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha prohibit les vendes en curt de moltes companyies, per la qual cosa el Govern, ha dit, també està centrant la seva atenció en la volatilitat financera. "Cal anar actuant sobre la base de les necessitats, no es tracta d'anunciar grans xifres, sinó d'anar responent amb eficàcia al que és necessari", ha argumentat.

Calviño ha subratllat que "la sorprèn molt" que algú consideri que alliberar més de 18.000 milions d'euros digui que "no és un paquet important". "Són uns diners que es transfereixen a la societat, a les comunitats autònomes, perquè el gastin en Sanitat, que és la prioritat número u. Quan hi ha problemes de liquiditat, que algú doni diners sense cobrar interès és la mesura més adequada per a la situació a què ens estem enfrontant", ha apuntat.

La vicepresidenta ha considerat a més que la "substància" de les mesures adoptades ahir pel BCE és "apropiada". "Jo crec que avui, els mercats de valors, s'estan adonant que ahir potser van sobrer-reaccionar, perquè jo crec que les mesures del BCE estan orientant-se al que fa falta: deixar tranquil·litzar els mercats de deute, garantint la compra de bons, i garantint la liquiditat de les empreses".

Així mateix, la vicepresidenta ha afirmat que el paquet de mesures que ha adoptat fins ara el Govern està en la línia amb el que estan fent d'altres països i de les recomanacions de les autoritats europees, i que aquest pla deixa clar que el focus actual és reforçar la Sanitat i ajudar famílies i empreses, en particular les pimes.

La ministra ha tornat a cridar a la prudència, perquè encara no es disposa d'una "visió completa" sobre quant de temps podria prolongar-se la crisi i quin en podria ser l'impacte; una crisi, ha remarcat, que és sanitària en primera instància i que "cal evitar que es converteixi en una crisi econòmica més prolongada".

Sobre l'impacte del coronavirus a l'economia, la vicepresidenta continua mantenint que les estimacions disponibles apunten a un impacte "poc significatiu", però ha insistit que això ha de ser examinat amb prudència perquè hi ha "molta incertesa". "Seria precipitat i poc raonable començar a fer estimacions de possibles impactes fins que no vegem l'abast d'aquesta situació", ha emfatitzat.

Noticias relacionadas

contador