ep la vicepresidenta tercera y ministra de asuntos economicos y transformacion digital nadia calvino
Eduardo Parra - Europa Press

La vicepresidenta d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha cridat aquest dilluns a la calma en relació al coronavirus i ha indicat que la situació és "prematura" per a estimar el seu possible impacte en l'economia espanyola.

"Si canvia la situació de risc, es prendran d'altres mesures, com ara per la detecció precoç; estem fent tots els possibles. Hem d'estar tranquils", ha explicat en una entrevista a la Ser Catalunya, on ha declarat que, de moment, a Espanya no hi ha cap cas diagnosticat i que el país compta amb un sistema de salut pública "d'entre els millors del món".

Posteriorment, en declaracions als mitjans després de visitar l'edifici Pier 01 amb motiu del Tech Spirit Barcelona, Calviño ha admès que el coronavirus pot amenaçar el repunt de l'activitat econòmica que governs i organismes internacionals preveuen per a 2020 i 2021, després d'anys d'alentiment, encara que considera que encara és "massa aviat" per saber quines conseqüències pot tenir en aquest àmbit.

Així, ha explicat que les autoritats xineses, juntament amb els països més directament afectats per la malaltia, consideren que, si l'expansió de l'epidèmia es limita al primer trimestre de l'any, l'impacte "no hauria de ser gaire significatiu sobre el conjunt de l'economia mundial". Malgrat que les bosses s'han desplomat aquest dilluns, la ministra d'Assumptes Econòmics ha assegurat que l'evolució dels mercats de valors és bastant "volàtil", i ha declarat que cal no deixar-se endur "per una reacció puntual de les borses". També ha demanat "calma i confiança" en les decisions que s'estan prenent davant l'epidèmia del coronavirus, i ha avisat que actuaran amb rapidesa i eficiència si hi hagués un canvi a la situació de risc a Espanya.

Després d'assegurar que la prioritat del Govern és protegir la salut dels espanyols, ha explicat que han posat en marxa totes les mesures de prevenció i seguretat possibles, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries. "Si canviés la situació de risc, es prendrien les decisions adequades. Estem reforçant els mecanismes de detecció precoç de la malaltia, però la realitat és que al país no hi ha cap persona contagiada", ha ressaltat.

D'altra banda, Calviño ha destacat que l'economia espanyola continua creixent per sobre de les economies del seu entorn, i que les previsions de tots els organismes és que durant aquest any i el vinent, ho continuï fent per sobre de la mitjana de la zona euro, encara que en vista de l'actual alentiment internacional, ha indicat que cal acostumar-se "a viure amb incertesa". "La demanda interna, el consum i la inversió mantenen el dinamisme, però no s'està generant un dèficit de balanç de pagaments per compte corrent. En altres moments, a principis del segle XX, quan vam tenir la fase expansiva anterior, vam tenir uns dèficits de balanç de pagaments que van arribar a tenir un percentatge molt elevat del PIB", ha valorat.

"CREIXEMENT MÉS ESTABLE"

Així, ha destacat que les últimes dades d'exportacions continuen presentant un dinamisme notable, i fins i tot un superàvit de balanç de pagaments per compte corrent. "Hi ha un creixement més estable, no hi ha tensions inflacionistes, no veiem símptomes d'una bombolla", va reiterar.

Segons la ministra, aquests indicadors fan pensar que el cicle es mantindrà expansiu durant més temps i que pot continuar creixent, per la qual cosa ha cridat a aprofitar aquest moment. "Crec que cal moderar o reconsiderar la sèrie de pressupostos que ens han guiat durant els últims anys de creixement,", ha assenyalat.

Així mateix, ha defensat que hi havia aparença de recuperació perquè el sistema s'està adaptant a la major incertesa en l'àmbit comercial i geoestratègic, "i passats un parell d'anys d'adaptació, els operadors estan prenent decisions en aquest nou escenari".

POLÍTICA AGRÀRIA COMUNA

També ha defensat la necessitat que hi hagi un finançament adequat a Europa en matèria de política agrària, després d'advertir que és una negociació "difícil" tenint en compte que hi ha noves necessitats i que té lloc després de la sortida del Regne Unit de la UE, un dels contribuents nets més importants als pressupostos comunitaris, entre 10.000 i 15.000 milions d'euros a l'any.

"Es produeix així un forat al finançament, al mateix temps que les necessitats augmenten i cal prendre decisions difícils. És normal que sigui difícil arribar a un acord", ha subratllat Calviño, malgrat que confia que hi hagi avanços durant el mes vinent per aconseguir un acord durant aquest any. "El Govern defensarà un finançament adequat per a la política agrícola i de cohesió. No sols per raons econòmiques, també perquè són dos dels pilars de la construcció europea", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador