ep pagostravesmovil
IDC

Caixabank, Abanca, BBVA, Caja Laboral i Banc de Crèdit Social Cooperatiu han estat els primers bancs espanyols que han fet ús del servei de liquidació de pagaments de TARGET (TIPS), que se suma a la resta de serveis TARGET de l'Eurosistema, que el Banc Central Europeu (BCE) ha posat en marxa.

La primera transacció a través d'aquest servei ha estat realitzada per Caixabank, que ha fet servir TIPS per realitzar un pagament immediat a un client el compte del qual era al banc francès Natixis, que també ha adoptat el servei. A més aquests sis bancs, entre els primers usuaris del sistema de pagaments es troben Berlin Hyp i Teambank.

"La posada en funcionament de TIPS suposa el reconeixement per l'Eurosistema d'una realitat en constant canvi en què la digitalització difumina les fronteres entre els sectors majorista i minorista", ha afirmat el membre del Comitè Executiu del BCE Yves Mersch.

L'autoritat monetària ha assegurat que el preu que ofereix TIPS és "atractiu". A més d'operar sota un principi de "recuperació de costos", no té comissions d'entrada ni de manteniment per als titulars dels comptes. El preu de cada transacció serà de 0,002 euros durant els dos primers anys d'operació. No obstant això, fins a finals de 2019, els primers deu milions de transaccions que es facin sota aquest servei seran totalment gratuïtes.

"Convidem els proveïdors de serveis de pagament a oferir solucions que satisfacin les necessitats de serveis de pagament immediats (o gairebé immediats) dels seus clients, per exemple, per a comerç electrònic o per pagaments a través del telèfon mòbil entre particulars", ha afegit Mersch.

El banquer ha instat d'aquesta manera la indústria de la Unió Europea a créixer al mercat de pagaments, ja que està "dominat" per "competidors internacionals" com PayPal, Google, Apple, Facebook o Amazon. "Proveïdors de serveis de pagament xinesos com Alipay i Tenpay també estan aconseguint progressos. Què impedeix els proveïdors de serveis de pagament europeus aconseguir aquest nivell?", ha postil·lat el luxemburguès.

Així, ha afirmat que si "falta capacitat d'inversió" per actualitzar sistemes interns heretats que no estan "totalment adaptats a l'era de pagaments en temps real", no cal descartar la possibilitat de "posar en comú recursos i volums" o de "crear competidors més grans".

BANC D'ESPANYA

El Banc d'Espanya va aprovar aquest dimecres les clàusules generals relatives a les condicions d'obertura i funcionament dels comptes que facin ús de TIPS.

En cas de mal funcionament tècnic, els titulars de comptes dedicats d'efectiu de la plataforma de liquidació única paneuropea podran presentar reclamacions de compensació, si bé, llevat que el Consell de Govern del BCE decideixi una altra cosa, no s'aplicarà en el cas que el mal funcionament tècnic es degui a esdeveniments externs que escapen al control raonable dels bancs centrals implicats o actes o omissions de tercers.

Concretament, l'oferta de compensació per pagadors és de 50 euros per la primera ordre de pagament no liquidada; 25 euros per cadascuna de les quatre ordres següents, i 12,50 euros per cadascuna de les ordres següents, i es calcularan separadament respecte a cada beneficiari.

Noticias relacionadas

contador