ipc-china-1024x683

Caigudes generalitzades a les borses del continent asiàtic aquest dijous, amb l'Hang Seng d'Hong Kong liderant els declivis, tancant amb retallades del 2% en una jornada en què el protagonisme ha estat per a la borsa sud-coreana, on ha debutat la marca K-Pop BTS, Big Hit Entertainment. El Kospi, no obstant això, ha cedit un 0,81%. El protagonisme, no obstant això, ha estat per a les dades macro publicades a la regió.

La taxa d'inflació interanual de la Xina es va situar el mes de setembre passat a l'1,7%, set dècimes per sota de la pujada de preus registrada el mes anterior, mentre que els preus de producció industrial van caure un 2,1%, el vuitè descens mensual consecutiu, encara que menys intens que la baixada del 2,1% observada a l'agost, segons les dades publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística (ONE) de la Xina.

D'aquesta manera, en els nou primers mesos de 2020 la taxa d'inflació a la Xina es va situar en el 3,3%. Per part seva, entre gener i setembre, la inflació majorista va baixar un 2%.

En el cas de l'IPC, el mes de setembre els preus van pujar un 1,6% a les ciutats i un 2,1% a les zones rurals. Així mateix, els preus dels aliments es van encarir un 7,9% interanual i els dels altres productes es van mantenir constants, amb una pujada del 2,6% dels béns de consum i del 0,2% dels serveis.

El mes de setembre, el preu dels aliments, el tabac i l'alcohol va augmentar un 6,4% interanual, incloent-hi una alça del 22,6% de la carn de boví i del 25,5% de la carn de porc, mentre que les verdures fresques es van encarir un 17,2%. En canvi, els ous es van abaratir un 15,8% i la fruita un 6,9%.

"Amb l'estímul impulsat per les infraestructures encara en augment i el consum repuntant, les pressions del costat de la demanda sobre els preus probablement s'enfortiran en els pròxims mesos", va apuntar Julian Evans-Pritchard, analista de Capital Economics, per a qui aquest panorama benigne d'inflació suggereix que és poc probable que aquesta sigui un impulsor important de les decisions polítiques en els pròxims trimestres.

D'altra banda, els preus de producció industrial a la Xina van registrar al setembre una caiguda interanual del 2%, una dècima menys que a l'agost, estenent així a vuit mesos consecutius el període de baixades de la inflació majorista. Les principals borses, els compostos de Xangai i Shenzhen han cedit al voltant del 0,2%.

A Austràlia, la desocupació ha pujat al 6,9% al setembre i l'ASX200 ha cedit un 0,5%. Al Japó, el Nikkei ha caigut un 0,64% i el Topix un 0,84%.

Noticias relacionadas

contador