• Les taxes als productes xinesos oscil·la entre un 43,5% i el 81,1%
  • L'Executiu comunitari estudia modernitzar les polítiques de defensa comercial
acero

Després d'una setmana en la qual s'ha parlat molt de la política comercial de Trump, la Comissió Europea ha anunciat aquest dilluns nous aranzels "antidumping" provisionals a les importacions de tubs sense soldadura i canonades de ferro i acer procedents de la Xina, que s'utilitzen principalment en centrals elèctriques, en el sector de la construcció i en la indústria petroliera i gasística.

Brussel·les ha apuntat que les recerques iniciades al maig d'aquest any han confirmat que aquests productes han estat venuts a Europa a preus objecte de "dumping", que es es dóna quan el preu al que es ven al país importador és inferior al preu en què es ven el mateix producte al mercat del país exportador, segons la definició de l'Organització Mundial de Comerç (OMC).

Per això, l'Executiu comunitari ha detallat en un comunicat que per "donar un descans" a les empreses europees ha imposat uns aranzels que oscil·len entre el 43,5% i el 81,1%, la qual cosa hauria d'evitar els danys a les companyies comunitàries dedicades a la producció de canonades i tubs d'acer.

Després d'aquesta decisió, Brussel·les ha de discutir en els propers sis mesos si aquestes mesures es converteixen en definitives i s'apliquen durant un període complet de cinc anys.

La Comissió Europea explica que aquestes mesures es prenen per evitar la competència deslleial i "donar un descans" a les empreses europees

D'aquesta forma, la Comissió Europea ha elevat a 40 els casos en els quals aplica mesures "antidumping" o "antisubsidis", de les quals 18 es refereixen a productes procedents de la Xina. A més, Brussel·les té obertes 14 recerques sobre productes d'acer, mentre que en tres d'elles s'apliquen aranzels provisionals.

Aquesta informació arriba pocs dies després que els ministres de Comerç dels socis comunitàries intentessin aconseguir un acord sobre la modernització dels instruments de defensa comercial, que finalment no va ser possible i va quedar obert de cara a la propera reunió de desembre. L'Executiu comunitari també va posar sobre la taula la setmana passada un nou mètode de càlcul dels aranzels "antidumping".

contador