bill gates

La Comissió Europea i l'aliança Breakthrough Energy, liderada pel cofundador de Microsoft, Bill Gates, han llançat aquest dimecres un fons conjunt de 100 milions d'euros per ajudar les empreses europees a desenvolupar i treure al mercat "tecnologies energètiques radicalment noves".

Aquest instrument prendrà el nom de Breakthrough Energy Europe i serà operatiu el 2019, segons les estimacions de Brussel·les. La meitat de la seva dotació anirà a càrrec de Breakthrough Energy i la resta dels fons provindran del programa europeu de recerca i innovació Horitzó 2020.

Breakthrough Energy Europe enllaçarà finançament públic amb capital risc a llarg termini de manera que la recerca i innovació pugui sortir al mercat "de manera més ràpida i més eficient", ha detallat en un comunicat la Comissió Europea.

El fons se centrarà en tecnologies encaminades a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i en impulsar l'eficiència energètica al sector elèctric, el transport, l'agricultura, el de manufactures i l'habitatge. Brussel·les ha assenyalat que es tracta d'un projecte pilot que pot servir de model per a iniciatives similars en altres àrees de treball.

"Amb aquesta iniciativa, la Comissió actua per continuar liderant la lluita contra el canvi climàtic i per complir amb l'Acord de París i donar el fort senyal als mercats de capital i als inversors que la transició global cap a una economia moderna i neta està aquí per quedar-se", ha emfatitzat Brussel·les.

El comissari d'Investigació, Ciència i Innovació, Carlos Moedas, ha destacat que amb el llançament d'aquest fons la UE està complint el seu compromís d'"estimular la cooperació publicoprivada en el finançament d'innovació d'energies netes".

"Els científics i emprenedors que estan desenvolupant innovacions per aturar el canvi climàtic necessiten capital per posar en marxa empreses que puguin portar aquestes innovacions al mercat global. Breakthrough Energy Europe està dissenyat per aportar aquest capital", ha manifestat Bill Gates.

Moedas i Gates han estat els encarregats, juntament amb el vicepresident de l'executiu comunitari per la Unió de l'Energia, Maros Sefcovic, de signar l'acord per posar en marxa el fons en un acte que ha tingut lloc a la seu de la Comissió Europea a Brussel·les.

Durant la tarda d'aquest dimecres, Gates participarà en un debat a l'Eurocambra sobre el paper d'Europa al Desenvolupament Internacional, on també serà present l'Alta Representant de Política Exterior i Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini.

Bill Gates també mantindrà reunions bilaterals aquest dimecres amb el comissari de Pressupost i Recursos Humans, Günther Oettinger, i aquest divendres amb el comissari de Cooperació Internacional i Desenvolupament, Neven Mimica.

contador