economia espana portada

La Comissió Europea ha publicat aquest dijous les previsions de creixement, en què destaquen especialment les projeccions sobre Espanya. Encara que Brussel·les ha elevat lleugerament les seves estimacions sobre l'economia espanyola per a aquest 2022, i ara creu que creixerà un 5,6% (0,1 punts percentuals més), el cert és que aquesta xifra està molt lluny de la que espera el Govern de Pedro Sánchez, del 7%. També la Comissió ha disparat la seva estimació de l'índex de preus al consum per a aquest any fins al 3,6%, percentatge que representa 1,5 punts percentuals més que el previst al novembre.

L'Executiu comunitari ha actualitzat les seves estimacions també per al proper exercici, de manera que ara preveu que el producte interior brut (PIB) d'Espanya relaxarà el ritme de creixement el 2023, quan avançarà un 4,4%. D'aquesta manera, a l'últim trimestre del 2022 es recuperaria el nivell que tenia l'economia abans que s'iniciés la pandèmia de Covid-19.

De fet, al seu informe apunta que s'espera que tant el consum intern com la inversió siguin els principals motors del creixement econòmic. També augura que la recuperació gradual del turisme contribuirà de manera positiva a les exportacions i al PIB, i creu que el nivell d'estalvi dels ciutadans espanyols, de la mà de l'augment de les pensions, augmentaran el consum conjuntament amb la implementació del Pla de Recuperació i Resiliència.

"El primer trimestre del 2022 és probable que es produeixin efectes adversos del ressorgiment de les infeccions, i les baixes laborals actuaran com un llast, cosa que afectarà l'oferta de mà d'obra. Com a resultat, s'espera que el creixement trimestral del PIB s'alenti fins al 0,6%”, destaca la Comissió.

També destaca que, malgrat això, el creixement econòmic "es recuperarà a partir del segon trimestre del 2022, amb taxes de creixement trimestrals superiors a l'1% fins a principis del 2023". I ja després es preveu que el creixement del PIB "es moderi a mesura que la bretxa de producció es tanqui i passi a ser positiva".

REPUNT DE LA INFLACIÓ

D'altra banda, Brussel·les també recull les previsions sobre la inflació. Segons les seves estimacions, Espanya va tancar el 2021 amb un repunt a la seva economia del 5%, un 0,4% més que en les seves projeccions del novembre i uns nivells d'inflació del 3%, enfront del 2,8% previst inicialment.

Ara espera que la inflació avanci un 3,6% aquest any, per després baixar a l'1,1% el 2023. "S'espera que la inflació general segueixi sent elevada al primer semestre del 2022, impulsada principalment pels preus de la energia", així com que "els productors traslladin els consumidors part de l'augment dels costos no salarials", diu l'executiu comunitari.

Després, pronostica que l'índex de preus al consum (IPC) començarà a disminuir "a la segona meitat del 2022" i es desaccelerarà "encara més el 2023, gràcies a l'estabilització dels preus de l'energia i la reversió dels de base". Ambdues xifres se situen en línia amb els pronòstics d'índex de preus de Brussel·les per a l'Eurozona i la Unió Europea, del 3,5% i 3,9% per al 2022, respectivament, encara que per sota de les previsions per al 2023, de l'1,7% i de l'1,9%, respectivament.

EL GOVERN, MOLT MÉS OPTIMISTA

Les projeccions de Brussel·les disten força de les del Govern. I és que d'acord amb l'últim quadre macro, publicat al mes de setembre passat, l'Executiu de Sánchez espera que el creixement final d'Espanya el 2022 sigui del 7%, dos punts percentuals per sobre de la previsió de la Comissió.

Aquest any el ritme de creixement de l'economia espanyola se situa per sobre de la mitjana de l'Eurozona i la Unió Europea. En tots dos casos l'expansió del PIB serà, segons Brussel·les, del 4% el 2022 i un any després el repunt serà del 2,7% a la Zona Euro i del 2,8% al conjunt del bloc.

contador