ep sedela comision europeabruselas
PIXABAY

El col·legi de comissaris de la Comissió Europea (CE) ha d'avaluar durant la reunió d'aquest dimarts la resposta remesa pel Govern espanyol, així com les d'Itàlia i la resta de països als quals va envair cartes per tenir dubtes sobre els seus plans pressupostaris per 2019, segons ha informat el portaveu de l'Executiu comunitari, Margaritis Schinas, que no obstant això ha evitat detallar si Brussel·les adoptarà decisions al respecte.

"No oferiré més detalls sobre casos individuals (...). Hem enviat cartes, hem vist les respostes, les analitzarem i el col·legi determinarà els següents passos", ha expressat el portaveu durant una compareixença seguida per Europa Press.

"Ens trobem en una seqüència ben coneguda, dins de la lògica del semestre europeu per a la governança econòmica. Hem rebut tots els projectes pressupostaris dels Estats membres de la Zona Euro i la Comissió està actualment avaluant i intercanviant amb alguns Estats membres algunes informacions addicionals", ha resumit.

Serà l'última reunió presencial del col·legi de comissaris abans de la data límit que té per decidir si rebutja definitivament algun dels plans pressupostaris presentats (dilluns 29 d'octubre). No obstant això, una decisió així també es podria prendre sense necessitat que els comissaris s'hagin reunit, per l'anomenat "procediment escrit" a l'argot comunitària.

En qualsevol cas, tot i que Brussel·les va enviar una carta a Espanya en què advertia que pot incomplir l'ajust fiscal requerit per 2019, fonts comunitàries veuen molt difícil que això pugui succeir en el cas espanyol i afegeixen fins i tot que seria una sorpresa.

Sí que és més probable en el cas d'Itàlia, el govern de la qual va contestar aquest mateix dilluns a Brussel·les que no pretén modificar cap punt del seu pla econòmic. En la seva missiva, l'executiu va criticar que l'esborrany pressupostari elaborat per l'executiu de coalició entre Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord conté incompliments "sense precedents" del Pacte d'Estabilitat i Creixement.

A més, Brussel·les es va encarregar de marcar la diferència entre Itàlia i la resta de països. En el cas de Roma, la carta es va enviar dijous i estava signada pel comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, mentre que la resta de missives van ser enviades divendres i les va signar el director general Marco Buti.

Moscovici fins i tot es va traslladar dijous passat a Roma per lliurar a mà la carta al ministre d'Economia i Finances, Giovanni Tria, i va confiar a poder mantenir un diàleg "constructiu" amb les autoritats italianes.

Fins ara Brussel·les no ha rebutjat mai l'esborrany pressupostari remès per un govern en el marc del semestre europeu, de manera que si dona el pas amb Itàlia seria la primera vegada des que es va aprovar el Pacte d'Estabilitat i Creixement.

A més d’Espanya i Itàlia, la Comissió Europea va enviar advertiments d'incompliment a Portugal, Eslovènia, França i Bèlgica.

Noticias relacionadas

contador