• No obstant això, l'Executiu europeu adverteix que el Govern incomplirà l'objectiu del 2,2%
rajoy montoro escolano presupuestos portada

La Comissió Europea ha avalat els Pressupostos Generals de l'Estat de 2018, els que compleixen "en termes generals" les regles fiscals comunitàries i ajudaran a Espanya a reduir el dèficit per sota del 3%. Una cosa que no ha passat el 2017 i que manté el país com a únic integrant de l'Eurozona dins el procediment de dèficit excessiu. Una lupa de Brussel·les que ja no caurà més sobre França, que sí que ha fet els deures.

"La Comissió Europea considera que el projecte pressupostari actualitzat compleix en termes generals amb els criteris del Pacte d'Estabilitat i Creixement, atès que les previsions de primavera preveuen que el dèficit nominal d'Espanya estigui per sota del valor de referència del 3% el 2018" , ha informat l'executiu comunitari en un comunicat. No obstant això, Brussel·les ha advertit que els pressupostos no compliran ni el dèficit nominal ni l'esforç estructural pactat per a aquest any. Una promesa d’aconseguir un desequilibri fiscal de 2,2% que Espanya no complirà, segons l'opinió de l'Executiu.

POCS CREUEN A MONTORO

La Comissió Europea no és la primera en dubtar de la viabilitat de les previsions del Govern espanyol. Segons les previsions presentades en el quadre macro de l'Executiu, Espanya compliria aquest any amb l'objectiu pactat del 2,2% i fins i tot aconseguiria un desequilibri positiu el 2021. Sí, superàvit catorze anys després.

Només dos dels disset instituts d'investigació que van participar en el panell de previsions de maig publicat per Funcas coincidien amb Hisenda. La resta eren pessimistes. D'entre ells, el Banc Santander va exposar una desviació del 2,8%, sis dècimes per sobre de l'objectiu, uns 6.600 milions d'euros més. I molts d'ells reconeixen haver fet els càlculs abans de conèixer la nova despesa en pensions.

El Banc d'Espanya tampoc. Encara veu "molt probable" que les administracions públiques situïn el seu dèficit per sota del 3% el 2018, adverteix que hi ha una "major incertesa" sobre el compliment estricte del grau de reducció exigit del dèficit públic estructural.

L'FMI ​​recomana augmentar la recaptació per IVA. L'organisme que presideix Christine Lagarde estima que Espanya tancarà 2018 amb un dèficit pressupostari del 2,5% i insta el Govern a incrementar la recaptació per IVA, ja que Espanya és un dels països que menys ingressos rep per aquest tipus d'impost.

Noticias relacionadas

contador