ep banderas en la sede de la comision europea en bruselas
AMIO CAJANDER/FLICKR - Archivo

La Comissió Europea estudia la creació d'una 'llista negra' de pràctiques comercials prohibides a les grans plataformes com Amazon que operen al territori de la Unió Europea (UE). Segons van informar aquest dimarts fonts comunitàries, s'integraria dins del nou marc regulador de serveis digitals que ha anunciat Brussel·les per a cap d'any i sobre el qual ha obert una consulta pública.

L'Executiu de la UE considera prohibir, per exemple, la denominada 'autopreferencia', amb la qual aquests gegants donen més visibilitat als seus 'market places' al posicionament dels seus propis productes, en detriment dels seus competidors. Brussel·les també sospesa introduir obligacions reglamentàries específiques per a qüestions com la portabilitat de les dades personals o interoperabilitat.

Les fonts consultades reconeixen que hi ha una "preocupació comprensible" entre les grans plataformes, sobretot nord-americanes i xineses, per la nova normativa que s'ha anunciat, però la Comissió vol enviar-los un missatge de tranquil·litat. "La norma serà molt proporcionada, i no volem anar més enllà del que considerem necessari per evitar deficiències de mercat, perquè això podria obrir plets sobre competència que s'allargarien durant anys", assenyalen aquests interlocutors.

Així, la Comissió descarta la mesura d'obligar a aquestes grans multinacionals al "trossejament" dels seus negocis a la UE per risc de col·lisió entre diferents mercats.

La Comissió insisteix que busca un nou marc regulador en el qual aquests grans gegants no copin el mercat amb regles que perjudiquin els competidors i en última instància als consumidors. Brussel·les sí que remarca que la nova normativa serà més exigent en la lluita contra l'"opacitat" d'aquestes empreses, ja que els reguladors "no saben moltes vegades quins remeis exigir-los perquè no saben com funcionen", diuen des de la capital europea.

La norma també obligarà a més vigilància i control als països de la UE que triïn com a seu les grans tecnològiques per disposar allí de més avantatges fiscals.

Noticias relacionadas

contador