• Hace unos días la visita de David Cameron al Peñón desató la polémica
  • Margallo: 'Una bandera de España en el Peñón de Gibraltar está mucho más cerca'
  • España ha explicado cómo es la cosoberanía de Gibraltar que propone a Reino Unido: ¿aceptarán los británicos?
gibraltar

Les reaccions als resultats del referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea (UE), en el qual ha guanyat l'opció de la sortida, no s'han fet esperar. Tal és així que Espanya ja ha proposat la “sobirania compartida” de Gibraltar per mantenir l'accés a la UE segons informa AFP.

"Una bandera de España en el Peñón de Gibraltar está mucho más cerca, pero que nadie piense que celebro esta situación", dice Margallo

En concret, el Govern espanyol ha concretat aquest divendres la seva oferta de cosobirania per a Gibraltar, amb un estatut personal perquè els gibraltarenys mantinguin la nacionalitat britànica si així ho desitgen i un estatut fiscal propi, ha detallat el ministre d'Afers exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo. "Una bandera d'Espanya al penyal de Gibraltar és molt més a prop, però que ningú pensi que celebro aquesta situació", ha dit el ministre en una entrevista a Onda Cero, en la qual ha explicat que la gestió de la crisi per part de la UE ha provocat aquesta "desafecció" al Regne Unit, que ha acabat per donar la victòria al Brexit en el referèndum. "No hem calibrat el grau d'indignació a Europa".

D'altra banda, en declaracions a Antena 3 recollides per Europa Press, García-Margallo ha assenyalat que l'aplicació de la fórmula de sobirania compartida per a Gibraltar amb aquestes condicions és una opció que ja hi cap en la redacció actual de la Constitució espanyola, i ha citat en concret l'article 144 que preveu l'autonomia per a territoris no integrats en l'organització provincial.


El cap de la diplomàcia també ha subratllat que Espanya, des del primer moment, ha d'exigir a la UE que no s'inclogui Gibraltar en les negociacions amb el Regne Unit per concretar la desconnexió i la seva futura relació amb la UE, sinó que aquesta qüestió ha d'abordar-se exclusivament de manera bilateral entre Espanya i el Regne Unit.


D'altra banda, García-Margallo ha considerat que la sortida del Regne Unit de la UE no té ha d’afectar "gaire" als espanyols que treballen en aquest país i ha rebutjat frontalment fer cap tipus de paral·lelisme entre el futur d'Escòcia -que es planteja tornar a celebrar un referèndum d'autodeterminació per deixar el Regne Unit i integrar-se a la UE- i Catalunya.


ESCÒCIA I CATALUNYA, CASOS DIFERENTS

El ministre ha subratllat que no són casos comparables perquè, al contrari del que succeeix amb Escòcia, a Espanya la Constitució no permet la independència unilateral de Catalunya, per la qual cosa aquesta independència mai seria reconeguda per Nacions Unides, i tampoc per la UE.


García-Margallo també ha defensat que, després de la sortida del Regne Unit de la UE, que no serà automàtica, la UE ha de donar un "salt endavant" cap als Estats Units d'Europa, amb la constitució d'una unió bancària i un govern econòmic de l'euro "de debò".

contador