• La composició del PIB serà més balancejada, segons aquests experts
  • El consum privat creix entre el 0,5% i el 0,8% en els tres últims mesos de l'any
Espana_635

L'economia espanyola creixerà un 0,8% en el quart trimestre d'aquest any, una desena més que en el trimestre anterior, segons les estimacions de BBVA Research, que manté en el 3,3% la previsió de creixement del PIB per al conjunt de 2016.

BBVA indica que, d'acord amb la informació disponible del quart trimestre, s'està produint una composició "una mica més balancejada" de la demanda domèstica i els últims indicadors suggereixen que el consum privat creixerà entre el 0,5% i el 0,8%, al mateix temps que les dades d'execució pressupostària indiquen que la despesa en consum final de les administracions podria créixer en aquest període un 0,6%.

Per la seva banda, estima que el creixement de la inversió es mantindrà en taxes més moderades que les registrades des de començaments de 2014, encara que lleugerament superiors a les del trimestre precedent. Així, apunta que els indicadors parcials d'inversió en maquinària i equip assenyalen un avanç proper al 0,6% trimestral, mentre que els de inversió residencial anticipen un avanç entorn del 0,7%.

El número d'afiliacions augmentarà el 0,9% en l'últim trimestre de l'any, fet que implica una acceleració de l'ocupació

Quant a la demanda exterior, BBVA Research afirma que els indicadors disponibles assenyalen que la caiguda de les exportacions totals en el tercer trimestre ha estat de caràcter "temporal" i que les vendes de béns a l'exterior creixeran entorn del 0,4% en el quart trimestre.

Respecte als serveis, la bona marxa del turisme exterior permet anticipar que el consum de no residents tornarà a créixer en l'últim trimestre de 2016, encara que en forma més moderada que la registrada durant l'últim any i mitjà, amb una taxa del 0,5% trimestral.

SE SEGUIRÀ CREANT OCUPACIÓ

Sobre l'evolució del mercat laboral, BBVA indica que després del fort creixement registrat a l'octubre, l'afiliació a la Seguretat Social va sorprendre negativament al novembre. No obstant això, assegura que la volatilitat observada probablement no enteli les xifres del quart trimestre, ja que, segons les seves estimacions, en els dos primers mesos del trimestre ja es van crear més llocs de treball (130.000) que els acumulats en el tercer trimestre (entorn de 105.000).

Per tot això, estima que el nombre d'afiliacions augmentarà el 0,9% en l'últim trimestre de l'any, la qual cosa implica una acceleració de l'ocupació, ja que les afiliacions van créixer un 0,7% en el tercer trimestre.

Finalment, les previsions de preus de BBVA Research apunten al fet que el context d'inflació baixa i estable en la resta d'Europa persisteix i, en conseqüència, fita els guanys de competitivitat-preu de l'economia espanyola.

En concret, assenyala que l'IPC es mantindrà la major part de 2017 en taxes superiors a l'1,5% (1,7% en mitjana anual), encara per sota de l'objectiu fixat pel BCE del 2% per al conjunt de la zona euro, mentre que la subjacent seguirà sent moderada, amb una taxa mitjana anual de l'1,1% per al proper any.

Noticias relacionadas

contador