ep la vela edificio bbvamadrid 20190319100509
FUENTE - Archivo

BBVA Research ha rebaixat lleugerament la seva previsió de creixement per a l'economia espanyola, de manera que ara espera una desacceleració del Producte Interior Brut (PIB) del 2,2% per 2019 i l'1,9% el 2020, quan anteriorment havia previst un creixement del 2,4% per a aquest any i del 2% per al pròxim exercici. Ho ha anunciat aquest dilluns, durant la presentació de l'informe 'Situació Espanya'.

Tal com ha explicat Jorge Sicilia, director de BBVA Research, les previsions s'han revisat a la baixa "en gran part" per la revisió a la baixa del creixement europeu, que ha reflectit "bastant debilitat durant els últims trimestres". A Espanya ja hi havia pistes que el "màxim de creixement cíclic havia passat", i ara s'estan confirmant. "Les dues dècimes que baixem en la previsió d'aquest any, una dècima té a veure amb la debilitat europea i l'altra, per les dades que està mostrant l'INE", ha remarcat l'expert.

"L'economia espanyola seguirà creixent per l'evolució del consum privat, les exportacions i els serveis no turístics", ha assenyalat no obstant això Sicília, que també estima que hi haurà una recuperació progressiva de l'economia global i que, tot i els missatges de la Reserva Federal (Fed) i ara també del Banc Central Europeu (BCE), cal esperar que el to de l'economia monetària acabi sent expansiu, a mesura que millorin les dades del PIB mundial que ara per ara reflecteixen una lleu moderació. Així mateix, el fet que els preus del petroli segueixin a nivells relativament baixos també ajudarà, com també l'esperada i gairebé confirmada resolució favorable de la guerra comercial entre els EUA i la Xina, que ha estat un important focus d'incertesa durant els últims mesos, i al fet que BBVA no contempla un Brexit dur.

Pel que fa a Europa, el director del servei d'estudis del banc ha explicat que s'ha rebaixat el creixement de la zona euro quatre dècimes, de l’1,4% anterior a l'1% actual per a aquest any, pels "problemes registrats en la producció industrial" i també pels "elements de preocupació pel pes de l'impacte dels aranzels a la indústria". Com ha explicat Sicília, "Europa és una regió molt oberta, de manera que els dubtes sobre creixement internacional i els aranzels tendeixen a pesar molt més", tot i que també ha assenyalat que esperen que aquesta situació sigui una mica "temporal".

El banc estima que el 2019 el creixement de l'ocupació serà menor, entre 0,1 i 0,4 punts percentuals, que en un escenari d'absència de l'augment de l'SMI

IMPACTE DE L'AUGMENT DE L’SMI

D'altra banda, l'economista en cap del Grup BBVA Rafael Doménech ha posat l'accent sobre el fet que ara el banc espera que "s'esgoti" el to expansiu de la política fiscal. "L'impacte d'algunes mesures adoptades recentment és una incògnita", com l'augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI), ha dit l'expert. "De moment ha passat poc temps" des de la seva entrada en vigor (només hi ha tres mesos per avaluar, gener, febrer i març), però sí s'observa un "impacte limitat en l'ocupació i l'activitat a curt termini", sobretot en col·lectius vulnerables. Quant a l'efecte a llarg termini, BBVA explica que dependrà de si les empreses "absorbeixen l'alça salarial o el traslladen a preus".

Sobre aquest tema, l'expert ha remarcat també que el problema és que els salaris s'estan accelerant per sobre de la productivitat, cosa que pot ser un símptoma de manca de capital humà qualificat, i això al seu torn pot acabar afectant certes empreses i regions. De fet, el creixement dels salaris, unit al reduït creixement de la productivitat, pot acabar alentint la creació d'ocupació i augmentar la desigualtat de rendes. El banc estima que el 2019 el creixement de l'ocupació serà menor, entre 0,1 i 0,4 punts percentuals, que en un escenari d'absència de l'augment de l'SMI.

"Després de l'estímul de més de 5 dècimes el 2018, ara la política fiscal va ser moderadament neutral i fins i tot podria ser lleugerament contractiva, de manera que l'estímul fiscal s'esgota", ha remarcat Doménech, que ha assenyalat que BBVA espera una creació de 630.000 nous llocs de treball en dos anys, fins a reduir la taxa d'atur al 12,8% el 2020. I el banc també incideix en la incertesa que poden generar els canvis empresos recentment pel Govern en la regulació dels contractes de lloguer, que al seu judici pot condicionar la "inversió del sector immobiliari". Dins d'aquest context, i davant l'incert resultat de les eleccions del 28-A, l'entitat avisa que "el cicle electoral introdueix al mateix temps un element d'incertesa addicional sobre les mesures que podrien implementar-se durant els propers anys".

Noticias relacionadas

contador