ep monedas euros billetes dinero
EUROPA PRESS

BBVA Research preveu que Espanya registri un augment del PIB del 0,7% fins al setembre i considera que l'augment del nombre dels riscos i la seva probabilitat de realització suposen un biaix a la baixa sobre el creixement previst del 2,9% per al conjunt de l'any.

Així figura a l'observatori d'activitat, elaborat i publicat aquest dilluns pel servei d'estudis de l'entitat i del que fa ressò Europa Press, que assenyala que amb gairebé el 20% de la informació disponible per al tercer trimestre, el model MICA-BBVA estima que l'avanç trimestral del PIB podria situar-se al 0,7%, és a dir, a la cota inferior de l'interval de les previsions presentades a principis del trimestre (0,7% - 0,9%).

En aquesta línia, ha posat en relleu que la materialització d'aquestes estimacions suposaria un biaix moderat a la baixa sobre el seu creixement econòmic estimat per 2018, que se situava al 2,9%. També ha assenyalat que les dades de Comptabilitat Nacional apuntaven que la demanda domèstica va explicar la totalitat del creixement del PIB observat durant el segon trimestre de 2018, amb una contribució al creixement de 0,8 punts percentuals.

Durant aquest període, van destacar positivament la recuperació de la inversió en maquinària i equip (5,7%), així com "la fortalesa" de la construcció no residencial (1,8%) i del consum públic (0,7%), mentre que es va registrar una desacceleració notable tant del consum de les llars (0,2%) com de la construcció residencial (0,3%).

De cara al tercer trimestre de l'any, els indicadors de despesa i expectatives dels consumidors, els registres del mercat laboral i les estimacions de la resposta a l'impuls fiscal incorporat als pressupostos generals de 2018, "recolzen una recuperació del consum privat fins a cotes properes a les registrades a l'arrencada de l'any", segons BBVA Research.

De la mateixa manera, les dades d'execució pressupostària suggereixen que el consum públic podria mantenir el seu ritme d'avanç actual. Per la seva banda, els indicadors parcials de conjuntura assenyalen que la inversió maquinària i equip podria consolidar-se als nivells actuals, cosa que suposaria un creixement trimestral "nul", després d'haver recuperat ímpetu durant el passat trimestre. Mentrestant, la inversió residencial podria seguir creixent tot i que, de nou, amb un "menor vigor" que l'observat fins al segon trimestre de 2018.

LES EXPORTACIONS PODRIEN RETORNAR AL TERRENY POSITIU

BBVA Research preveu que les exportacions retornaran a terreny positiu fins al setembre, tot i la caiguda de les exportacions totals durant el segon trimestre, que va excedir amb amplitud a la de les importacions i va donar lloc a una contribució negativa de la demanda externa neta al creixement, i al comportament negatiu de les vendes a l’exterior.

Pel que fa a l'ocupació, les estimacions del departament d'estudis de l'entitat indiquen que el nombre d'afiliacions a la Seguretat Social va créixer en 25.000 persones el juliol després de corregir la sèrie de variacions estacionals i d'efectes de calendari (CVEC), 20.000 menys que l'any passat.

"La informació coneguda suggereix que aquesta pèrdua de tracció va ser probablement temporal", explica BBVA Research, que també apunta que el tercer trimestre del 2018 podria tancar amb una variació propera al 0,6% CVEC.

L'atur registrat, per la seva banda, va mantenir la seva trajectòria decreixent durant el mes passat. En aquesta línia, BBVA considera que, si es perllonga aquesta situació, es podria donar lloc a una caiguda per al conjunt del tercer trimestre de l'1,1% CVEC.

Finalment, sobre la inflació general, que es va moderar lleugerament el mes passat, a causa, principalment, de la menor inflació subjacent, preveu que la inflació mantingui una trajectòria de desacceleració gradual, tot i que a l'agost podria mantenir al voltant del 2,2%. Per al conjunt de l'exercici, BBVA Research estima que la inflació subjacent es mantindrà per sota de l'1%.

Noticias relacionadas

contador