ep exterior del edificio la vela sede del bbva en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo
11,04€
  • 0,14€
  • 1,24%

BBVA Research estima que el PIB creixerà un 0,5% durant el tercer trimestre de l'any respecte al trimestre passat, de manera que se situarà a la banda baixa de l'interval de previsions presentat per l'entitat a principis del trimestre (entre el 0,5% i el 0,7%). D'altra banda, afirma que existeix un "biaix negatiu" respecte al creixement estimat del 2,3% per al conjunt de l'any.

Així ho destaca el servei d'estudis de l'entitat bancària, d'acord amb el seu model MICA-BBVA. Compleix aquesta previsió, el PIB creixeria entre juliol i setembre un 0,5%, la mateixa taxa intertrimestral que durant el segon trimestre.

Tot i l'estabilitat del creixement, BBVA Research destaca que "enforteixen" les expectatives de desacceleració de l'economia espanyola, en un entorn condicionat per diversos "riscos significatius".

CREIXEMENT MODERAT DEL CONSUM I LA INVERSIÓ

Pel que fa a l'evolució de la demanda interna, l'entitat bancària indica que les dades de despesa i expectatives dels consumidors, juntament amb els registres del mercat laboral, donen suport a l'estabilització del consum privat en una taxa de creixement moderada, encara que lleugerament per sobre de les observades durant el primer semestre. Així mateix, les dades d'execució pressupostària suggereixen que el consum públic podria mantenir el ritme d'avanç observat durant la primera meitat de l'any.

Pel que fa a la inversió, els indicadors parcials de conjuntura assenyalen, segons BBVA, que aquella destinada a maquinària i equips podria estancar o augmentar de forma molt moderada, després de la caiguda observada durant el passat trimestre, mentre que la inversió residencial podria créixer amb menys força que durant el primer semestre de l'any.

Pel costat de la demanda externa, indica que les dades disponibles apunten que les exportacions de béns podrien mantenir un to "lleugerament positiu" durant el tercer trimestre, després d'haver recuperat "tracció" durant el segon. En contrapartida, BBVA mostra els seus "elevats dubtes" sobre l'evolució de les vendes de serveis a l'exterior a curt termini, després del retrocés observat al tancament del primer semestre.

En aquest sentit, ressalta que el comportament del sector turístic durant el període estival va tornar a ser "poc dinàmic" en comparació amb l'observat durant els darrers anys.

Respecte a l'evolució del mercat laboral, BBVA Research estima que el nombre d'afiliacions a la Seguretat Social hauria augmentat al voltant de 24.000 afiliats l'agost, 3.000 més que el juliol, però 14.000 menys que la mitjana del primer semestre; mentre que preveu que després d'augmentar el juny i juliol, l'atur registrat a penes hauria disminuït l'agost (-4.000 persones).

ESTANCAMENT DE L'ATUR

Així, afirma que en perllongar-se la falta de tracció el setembre, el tercer trimestre del 2019 podria tancar amb una desacceleració del ritme de creació d'ocupació de 0,1 punts percentuals, fins a un augment del 0,5% respecte al trimestre anterior, la qual cosa suposa un "pràctic estancament" de l'atur registrat que, en tot cas, trencaria la tendència a la baixa observada des del segon trimestre del 2013.

Finalment, de cara a l'evolució de la inflació, el servei d'estudis de BBVA pronostica que la inflació general es mantindrà a nivells "reduïts" (l'agost es va situar al 0,3% en taxa interanual), mentre que la subjacent probablement romandrà una mica per sota de l'1% durant la resta d'exercici econòmic.

Noticias relacionadas

contador