• A més de l’incertesa política també assenyalen el deteriorament del turisme pels atemptats de l'estiu passat
cataluna caida mercados

De cara a 2018, Espanya seguirà creixent, però ho farà a un ritme menor de l'esperat, del 2,5%, tres dècimes menys del previst per BBVA Research al juliol. A l'esgotament dels vents de cua que han ajudat a impulsar la nostra economia durant els últims anys, se li uneixen l'estancament en el creixement del turisme i dos elements que deterioren les perspectives: els atacs terroristes que van patir Barcelona i Cambrils el passat mes d'agost i l'increment de l’incertesa relacionada amb l'entorn polític a Catalunya.

Aquesta incertesa es podria traslladar negativament les decisions de despesa dels consumidors i les empreses. A l'escenari més probable, Catalunya creixerà un 2,1% el 2018, set dècimes menys del que s'hauria observat en un escenari sense tensions i per sota del creixement espanyol.

"L’intensitat de l’incertesa i la seva durada seran factors determinants per mesurar l'efecte de la crisi política catalana a l'economia", sosté Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya de BBVA Research. Els indicadors que intenten mesurar l’incertesa van aconseguir màxims, especialment durant la primera part del mes d'octubre, nivells per sobre dels observats a l'octubre de 2016. No obstant això, els nivells de tensió semblen haver disminuït, cosa que limitaria l'impacte.

El menor creixement de la demanda interna catalana podria tenir impacte en aquelles regions i empreses amb majors llaços comercials, com la Comunitat Valenciana, Aragó o la Rioja. No obstant això, altres condicionants afecten també les previsions de creixement d'aquestes regions.

ESTANCAMENT DEL TURISME

Les comunitats de la Mediterrània patiran el menor dinamisme del turisme esperat per al proper any. Tal com advertia BBVA Research a Observatoris Regionals anteriors, algunes zones d'afluència de visitants estrangers comencen a mostrar símptomes de sobreocupació i esgotament. De moment, Múrcia, Comunitat Valenciana i Andalusia estan sortejant millor la situació, gràcies a la demanda nacional.

L’incertesa també es trasllada al sector turístic. La percepció de seguretat havia estat un dels avantatges competitius d'Espanya. No obstant això, els atemptats terroristes soferts el passat estiu a Barcelona i Cambrils podrien condicionar les visites de turistes estrangers. Si es confirma la no recurrència d'aquest esdeveniment, se’n podria limitar l'efecte.

Amb la recuperació, les empreses del sector havien començat a traslladar a marges de benefici l'increment de la demanda, sobretot a les Balears, Canàries i Catalunya. Això permetrà, si cal, aprofitar aquest marge per mantenir l'afluència de visitants a les destinacions.

COMUNITATS EXPORTADORES

Durant els dos últims trimestres, les exportacions han mostrat una debilitat major de l'esperada. Però les expectatives milloren de cara a 2018. L'entorn internacional de recuperació en els principals socis de l'economia espanyola i la política monetària del Banc Central Europeu (BCE) continuaran donant suport a l'augment de vendes a l'exterior.

Això beneficiarà a aquelles comunitats amb un major nivell d'obertura a l'exterior. És el cas de Galícia, Navarra i País Basc, pel que fa a l'exportació de béns, o de Balears, Canàries i Madrid, al sector serveis. Aquestes tres últimes comunitats formen part del grup de regions amb major creixement durant el segon semestre, juntament amb Navarra, Castella-La Manxa, la Rioja i Andalusia. Tot i que entre aquest grup, només Navarra manté un perfil ascendent durant el segon semestre, gràcies al comportament del consum privat en aquesta comunitat.

Noticias relacionadas

contador