• Barclays adverteix que l'expansió de l'economia podria reduir fins al 2,2%...
  • ...tot i que considera que després de l'anunci electoral és probable que acabi sent del 2,5%
cataluna caida mercados

Barclays s'ha sumat a les institucions que rebaixen la previsió de creixement d'Espanya per la crisi política a Catalunya. De fet, per a l'entitat britànica el cost podria reduir l'expansió econòmica fins a un 0,5% del producte interior brut (PIB) el 2018.

En concret, l'entitat tenia una previsió d'un creixement del 2,7% interanual per al proper any, en el rang alt de les estimacions que hi havia sobre l'economia espanyola, i una dècima per sobre del 2,6% que manejava el Govern. De fet, l'Executiu l'ha reduït fins al 2,3%, segons el Pla Pressupostari enviat a Brussel·les.

En el cas de Barclays, els economistes del banc britànic veuen probable que es redueixin els nivells de creixement interanual del PIB català des del 3% fins al 2% durant el quart trimestre de 2017 i durant el primer de 2018. Això tindrà repercussió en el conjunt de l'economia espanyola, per a la qual avisa d'una retallada en l'estimació de fins al 2,2%.

Val la pena destacar que veiem com a positiu que hi hagi eleccions regionals tan aviat com permet la Constitució

Això suposaria una revisió a la baixa de cinc dècimes, cosa que en xifra el dany arriba als 5.600 milions d'euros. No obstant això, amb els últims successos que inclouen l'avançament electoral a aplicar-se l'article 155 des de la Moncloa per prendre el control de la regió, Barclays veu probable un creixement no inferior al 2,5% interanual el 2018. És a dir, el dany econòmic passaria a dues dècimes del PIB, una mica més de 2.200 milions d'euros.

Així, "el principal risc per a la nostra previsió de creixement és Catalunya. És probable que es produeixin algunes interrupcions relacionades amb desordres civils o atacs, que podrien afectar l'activitat i la confiança", assenyalen els analistes de Barclays en un informe. "Val la pena destacar que veiem com a positiu que hi hagi eleccions regionals tan aviat com ho permet la Constitució. Atès que es duran a terme el 21 de desembre, la interrupció en l'activitat hauria de limitar-se a aquest període de dos mesos, mitigant així els riscos d'informar un creixement del PIB inferior al 2,5% interanual el 2018", afegeixen.

L'economia espanyola va créixer durant el tercer trimestre un 0,8% respecte al segon trimestre, segons l'estimació inicial que ha publicat aquest dilluns l'INE. Una dècima menys que entre abril i juny, tot i que en termes interanuals es manté al 3,1%. Des de Barclays assenyalen que el creixement es moderarà perquè "alguns factors que el van impulsar s'estan esvaint (política fiscal expansiva, disminució dels preus del petroli, recuperació de la inversió i consum de béns duradors). Tot i això, afegeixen que "la sòlida demanda interna hauria de continuar recolzant l'activitat econòmica, recolzada per una major millora en les condicions del mercat laboral, necessitats de despalanquejament menys urgents i una política monetària molt acomodatícia que es tradueix en condicions financeres més fàcils".

Noticias relacionadas

contador