• La pensió de viduïtat ha pujat una mitjana del 10% des de 2011 i 150.000 d'elles s'han incrementat fins a un 15%
ep fatima banezfernando martinez maillola sesioncontrolgobierno
EUROPA PRESS

La ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha anunciat aquest dimecres que el Govern està treballant en el reglament que desenvolupa la disposició addicional trentena de la reforma de pensions del 2011, en la qual s'estableixen millores per a les pensions de viduïtat de majors de 65 anys amb menors ingressos.

La pujada fins al 60% de la base reguladora es duria a terme de forma progressiva i homogènia en un termini de vuit anys

A la sessió de control al Govern durant el Ple del Congrés, la diputada socialista Carmen Coll ha retret a la ministra tant l'incompliment d'aquesta disposició addicional com la decisió que va prendre l'executiu d'anar ajornant any rere any a través de la Llei de Pressupostos generals de l'Estat.

Aquesta disposició de la Llei 27/2011 estableix que el Govern ha d'adoptar les mesures reglamentàries oportunes perquè la quantia de la pensió de viduïtat a favor de pensionistes amb 65 o més anys que no percebin una altra pensió pública equivalgui al 60% de la base reguladora (ara és el 52% amb caràcter general), sempre que no percebin ingressos per la realització d'un treball per compte d'altri o per compte propi ni tampoc rendiments o rendes que, en còmput anual, superin el límit d'ingressos que estigui establert en cada moment per ser beneficiari de la pensió mínima de viduïtat. La disposició establia que la pujada fins al 60% de la base reguladora es duria a terme de forma progressiva i homogènia en un termini de vuit anys.

La diputada socialista ha recordat, a més, la ministra que el Pacte de Toledo també va reclamar la pujada de les pensions de viduïtat i li ha demanat que la recuperació arribi als pensionistes amb menors ingressos. "Si no pugen aquestes pensions, ho farem nosaltres", ha dit Coll. De fet, el PSOE va registrar fa uns dies una proposta de llei al Congrés per elevar la quantia de la pensió de viduïtat d'aquelles persones majors de 65 anys que no tinguin dret a una altra pensió pública, no perceben ingressos per treballs realitzats per compte d'altri o pròpia, ni tampoc rendiments o rendes superiors a la pròpia prestació.

Amb aquesta iniciativa, el PSOE pretén implementar una pujada progressiva en el còmput d'aquestes prestacions fins al 59% de la base reguladora el 2018 i el 60% a partir de l'any 2019. D'aquesta manera, els socialistes volen fer efectiva la disposició addicional trenta de la Llei d'actualització, adequació i modernització del sistema de la Seguretat Social de 2011.

BÁÑEZ: LA PENSIÓ DE VIDUÏTAT HA PUJAT UN 10% DES DE 2011

La ministra ha assenyalat sobre això que el Govern és "complidor" i està treballant en el reglament que desenvolupa aquesta disposició per beneficiar i millorar la protecció social dels pensionistes de viduïtat majors de 65 anys que tenen menys ingressos. També ha destacat que la pensió de viduïtat ha pujat una mitjana del 10% des de 2011 i 150.000 d'elles s'han incrementat fins a un 15% en aplicar-se el complement de maternitat. "Seguirem millorant la pensió de viduïtat en el futur", ha apuntat.

En una altra pregunta parlamentària a la ministra, la diputada socialista Adriana Lastra ha acusat Báñez de "passar-se per l'arc del triomf" els acords assolits al Congrés per evitar que les pensions perdin poder adquisitiu. Báñez li ha respost que el Govern està dialogant de manera "fluida i sincera" amb els grups parlamentaris, les comunitats autònomes i els agents socials per intentar arribar a "acords bons" per a Espanya.

En aquest sentit, ha retret al PSOE que porti iniciatives al Congrés que "pertorben el debat" que s'està desenvolupant al Pacte de Toledo. "Tenen una cara dins del Pacte de Toledo i una altra cara menys constructiva a l'hora de venir al Ple", ha criticat la ministra, que ha avançat que Ocupació i agents socials tornaran a reunir-se demà en el marc de la taula de diàleg social per pensions.

Noticias relacionadas

contador