• Asegura que no habrá acceso a los mercados para Reino Unido después del Brexit
  • 'Nos estamos preparando para todos los escenarios posibles para limitar los riesgos', afirmó
Schauble_Eurogrupo

Quan Schäuble parla, els mercats tremolen. Aquesta vegada, el ministre de Finances alemany ha advertit que la zona euro ja s'està preparant per a un possible Brexit. Però no només això, sinó que a més ha assegurat, durant una entrevista, que el Regne Unit no tindrà cap accés al mercat europeu si vota a favor de la sortida de la Unió Europea (UE).

En una entrevista amb el diari alemany Der Spiegel, el ministre de Finances tanca la porta i descarta la possibilitat que la Gran Bretanya pugui gaudir dels beneficis del bloc fora de la UE. Així, el veterà polític va descartar la possibilitat que al Regne Unit se li pugui aplicar un model suís o noruec en el qual pugui gaudir dels beneficis del mercat únic sense ser membre de la UE.


NO HI HA ALTERNATIVA

"Això no funcionarà", va dir Schäuble a Der Spiegel. "Es necessitaria que el país complís amb les regles d'un club del qual, actualment, se’n vol retirar", va insistir. "Si la majoria a la Gran Bretanya opta pel Brexit, això seria una decisió en contra del mercat únic. I això és la perdició. Hom ha de respectar la sobirania del poble britànic", afirmava.


D'aquesta manera, Schäuble tanca la porta als rumors que circulaven al sector privat sobre la possibilitat que alguns parlamentaris britànics i fonts governamentals, recolzessin la iniciativa d'accedir al mercat únic després d'una sortida de la UE. El seu primer objectiu és probable que sigui tractar d'assegurar que, malgrat un Brexit, el Regne Unit pugui romandre al mercat únic, on hi ha ja països membres no comunitaris com ara Noruega, Islàndia, Lichtenstein o Suïssa. El mercat únic garanteix la lliure circulació de persones, béns i serveis dins del bloc.

SENSE EL REGNE UNIT...


"Europa també funcionarà sense la Gran Bretanya si és necessari", va dir també Schäuble durant l'entrevista que ha avançat The Guardian en la seva edició d'aquest divendres. "En algun moment, els britànics s'adonaran que han pres la decisió equivocada. I després se’ls acceptarà de nou un dia, si això és realment el que volen", va dir el dur ministre alemany.


El polític demòcrata-cristià és vist com un actor clau en la postura de línia dura d'Alemanya envers Grècia quan es trobava en el punt àlgid de la crisi de deute de la zona euro, quan va dir que ell i els seus homòlegs de la zona euro "farien tot el possible per contenir aquestes conseqüències". "Ens estem preparant per a tots els escenaris possibles per limitar els riscos", va agregar.


Al mateix temps que va advertir que seria un "miracle" si no hi ha inconvenients econòmics a la Gran Bretanya després d'una retirada, Schäuble també va admetre que un Brexit podria tenir conseqüències dramàtiques per a la resta de la Unió Europea. La raó? Schäuble, de 73 anys d'edat, no descarta que altres països vulguin seguir l'exemple de la Gran Bretanya després del referèndum del 23 de juny:

contador