• "Amb el PSOE avui per avui no s'hi pot comptar per assumptes d'Estat", diu Rivera
  • C's reclama a Rajoy que posi data i hora a l'investidura per iniciar les negociacions
  • Les sis condicions són mesures de "regeneració" que C's ja ha demanat amb anterioritat
rivera congreso

Albert Rivera ha comparegut aquest dimarts al Congrés per sorpresa i encara que els rumors s'han disparat i s'apostava pel canvi en el sentit del vot de Ciutadans en una hipotètica investidura de Mariano Rajoy, passant de la 'abstenció tècnica' que ha defensat la formació taronja al 'sí', finalment no ha estat així. El líder de C's ha posat una sèrie de condicions al president del Govern en funcions per engegar una taula de negociació. Abans, això sí, Rajoy i Ana Pastor, la presidenta de la Cambra baixa, han de fixar hora i data per al debat d'investidura.

Rivera, que ha dit que "en aquesta legislatura, sí o sí, Espanya ha de tenir govern, tenir canvi i tenir diàleg", ha explicat que ha reunit a l'Executiva de Ciutadans per plantejar solucions a la situació de bloqueig en la qual ens trobem. "Tant de bo C's no hagués d'assumir aquest paper", ha assenyalat el president de la formació taronja, que ha enlletgit al PSOE que es mantingui inamovible en el 'no' a Rajoy quan ja sap el que és patir en les seves pròpies carns el bloqueig polític, en referència a la investidura fallida de Pedro Sánchez després del 20D. "Amb el PSOE ara com ara no es pot comptar per a assumptes d'Estat", ha assegurat.

Segons ha explicat, el seu partit està disposat a fer el que sigui necessari per "engegar el país", i per a això proposa al president del Govern en funcions que subscrigui i accepti una sèrie de condicions de "regeneració democràtica" que seran condició "sine qua non" per asseure's a negociar i obrir la possibilitat d'arribar a un acord d'investidura, que no de Govern, amb el PP.

"Si el PP vol asseure's en una taula de negociació amb nosaltres haurà d'acceptar les nostres sis condicions", ha indicat Rivera, que ha avisat també que Ciutadans no va a negociar "amb un 'No Candidat', així que el senyor Rajoy ha de confirmar abans data per a l'investidura".

Aquestes són les sis condicions que imposa Ciutadans per asseure's a negociar amb Rajoy, i que segons ha dit Albert Rivera ja li han fet arribar al líder del PP perquè les conegui abans de la reunió que mantindran aquest dimecres tots dos líders polítics al Congrés dels Diputats:

1. La separació immediata de qualsevol imputat per corrupció política.

2. La supressió dels aforaments als polítics.

3. Una nova llei electoral perquè els vots de tots els espanyols valguin el mateix. Això suposa, segons Rivera, "llistes desbloquejades i que s'acabi el vot pregat", entre altres qüestions.

4. Acabar amb els indults als processaments per corrupció política. "Cal abandonar l'amiguisme".

5. La limitació de mandats, en concret la del president del Govern a 8 anys, o 2 mandats.

6. La transparència, és a dir, la creació d'una comissió al Congrés per investigar el presumpte finançament il·legal del PP, l'anomenat 'cas Bárcenas'.

RIVERA ENTRARIA EN UN "GOVERN NET"

Després d'enumerar aquestes condicions, Rivera ha tornat a l''atac' contra el PSOE, al que ha acusat de "tirar la tovallola" i de no voler buscar solucions al bloqueig. "Si el PSOE no vol jugar el seu paper d'Estat, nosaltres ho farem humilment amb els nostres 32 escons", ha afirmat el líder de la formació taronja, que ha remarcat que "hi ha possibilitats de solució al bloqueig, però que cal voluntat política".

"Preferim ser útils que creure'ns importants", ha dit Rivera, que ha insistit davant les preguntes dels periodistes que "aquestes sis condicions són la clau per obrir la porta a la negociació d'una eventual investidura". "Parlem d'un acord d'investidura, no de Govern", ha assenyalat, i després d'això ha reconegut que Ciutadans no descarta entrar en el futur en l'Executiu, encara que per això haurà d'estar "net".

I és que ha explicat que davant aquesta situació de bloqueig C's ha hagut de triar entre l'opció "menys dolenta", que és que Rajoy sigui el nou president, encara que això no és el que de debò li agradaria, sinó que hi hagués un veritable canvi de polítiques i de cares en el si del PP. No obstant això, de moment això és el que hi ha perquè "fa ja 274 dies que els espanyols van veure com es convocaven unes eleccions i encara seguim sense Govern".

Llegiu més:

El PP reprocha a Rivera que dijese 'sí' a Sánchez en minutos y le cueste hacer lo mismo con Rajoy

El PP y su campaña de presión al PSOE: "Ir a terceras elecciones nos convertiría en el hazmerreír de Europa"

Rivera confirma que C's no canvia de posició: s'abstindrà en la investidura de Rajoy

contador