ep oficina de empleo durante el primer dia del estado de alarma
Eduardo Parra - Europa Press

La saturació tant dels serveis d'ocupació de les CCAA com del propi Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), que és qui finalment ha de resoldre les prestacions, està provocant que molts dels afectats per un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERTO) no hagin rebut el pagament encara o que, en altres casos, estigui havent-hi errades en la quantia cobrada.

De la mateixa manera que ja va passar a l'abril, alguns dels treballadors immersos en un ERTO per força major també estan sofrint al maig demores en el cobrament de les prestacions. L'allau d'expedients que s'ha produït des que s'aprovés aquesta mesura excepcional per mitigar l'impacte del tancament de l'activitat econòmica ha col·lapsat les oficines del SEPE, que ha de bregar també amb l'augment d'altres tràmits vinculats a la pandèmia, la qual cosa està provocant que no s'hagin pogut gestionar totes les prestacions a temps per reconèixer i fer efectiu el seu pagament.

No obstant això, convé confirmar que això efectivament és així, ja que si l'ERTO sí que s'hagués arribat a tramitar, tant si apareix com a aprovat o pendent, però no s'ha rebut la prestació, pot haver-hi hagut una incidència o un error. En aquest cas, caldria reclamar el cobrament. Sindicats com l'UGT i CCOO avisen d'aquestes incidències, i lamenten que molts dels afectats per un ERTO encara no tenen les dades introduïdes al SEPE. De fet, hi ha la possibilitat que calgui esperar fins a juny per cobrar els endarreriments des de març.

ACORD PER AVANÇAR EL PAGAMENT

La setmana passada, el Govern i el SEPE van signar un acord amb les associacions bancàries pel qual les entitats de crèdit poden avançar el pagament de les prestacions per desocupació a les persones afectades per la crisi del coronavirus. Amb aquesta iniciativa, les persones la prestació de les quals per desocupació hagi estat reconeguda pel SEPE no hauran d'esperar fins al dia 10 del mes següent per cobrar la prestació, com es feia fins aquest moment.

Els beneficiaris d'aquestes bestretes són els treballadors als quals el SEPE reconeix una prestació o subsidi per desocupació des de l'1 de maig, amb efectes econòmics retroactius a l'inici d'aquesta crisi sanitària. Tindrà una durada inicial de tres mesos prorrogable pel mateix període. El tipus d'interès aplicable a l'operació serà del 0% i no existirà cap mena de comissió per aquesta operació, ni s'exigirà cap garantia per cobrar.

Noticias relacionadas

contador