nobeleconomia 2019

Abhijiti Benerjee, Esther Duflo i Michael Kremen han estat els guardonats amb el Premi Nobel d'Economia 2019, tal com ha anunciat la Reial Acadèmia de Ciències de Suècia en el matí d'aquest dilluns. Duflo és la segona dona de la història a aconseguir aquest premi.

Es tracta de l'últim dels premis que es lliura cada any, i és l'únic que no surt de l'Acadèmia sueca de Ciències. Va ser creat el 1968, oficialment com "premi del Banc de Suècia en ciències econòmiques en memòria d'Alfred Nobel", per celebrar els 300 anys d'història de la institució. El guardó té una dotació econòmica de 9 milions de corones sueques (831.000 euros).

L'any passat van ser dos nord-americans, William D. Nordhaus i Paul M. Romer, els guanyadors. El primer, per integrar el canvi climàtic a l'anàlisi econòmica determinant els costos i beneficis de reduir les emissions contaminants. I el segon, per fer el mateix però amb les innovacions tecnològiques i explicar què fa que una economia innovi i, per tant, creixi més que d'altres. "Les seves troballes han ampliat significativament l'abast d'anàlisi econòmica mitjançant la construcció de models que expliquen com l'economia de mercat interactua amb la natura i el coneixement", va dir llavors el comitè dels premis.

contador