• El dòlar segueix apreciant-se contra el ien i posa els 110 iens en el punt de mira
  • L'euro, sota gran pressió a la baixa per l'efecte Trump i els riscos polítics a la zona euro
dolares dolares

Gairebé una setmana després de la victòria de Donald Trump en les eleccions d'EUA, els operadors segueixen deixant-se portar per l'eufòria i repeteixen el patró que s'ha vist en els últims dies: es desfan de la renda fixa nord-americana -i d'altres països- per pujar a l'ona compradora del dòlar i la renda variable. Al mercat de les divises, això també es tradueix en agudes pèrdues en la majoria de monedes principals i en un índex del dòlar que solca els cels fins a pràcticament màxims de gairebé 14 anys.

L'indicador que mesura el comportament de la divisa d'EUA contra una cistella de monedes ha deixat un màxim en la sessió asiàtica en els 100,22 punts i ha estat a punt de superar els 100,51 punts aconseguits al desembre de 2015. D'aconseguir-ho, se situaria en màxims de més de 13 mesos i mitjà, en el bec d'abril de 2003. Poc després, ha retrocedit fins a nivells per sota dels 100 punts.

L'opció més intel·ligent per als operadors és esperar a un moviment en forma de pullback fins als 107 iens

El “bitllet verd” també ha aconseguit un màxim de cinc mesos contra el ien la passada nit, en els 108,545 iens, per després retrocedir un 0,3% fins als 108,12 iens. Des que el republicà és el nou inquilí de la Casa Blanca, el ien s'ha depreciat un 6,8% contra el seu rival nord-americà i experts apunten al fet que el proper objectiu són els 110 iens. “No obstant això, l'opció més intel·ligent per als operadors és esperar a un moviment en forma de pullback fins als 107 iens i no tractar de perseguir la tendència alcista actual”, alerta Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management.

L'experta assenyala que l'eufòria en el dòlar prosseguirà, però adverteix que "donada l'enorme volatilitat al mercat de les divises" i les abruptes depreciacions d'altres monedes com l'euro, el franc suís i el dòlar canadenc, que han deixat mínims de diversos mesos contra el "bitllet verd", "el risc d'agudes correccions és cada vegada major també".

No obstant això, "mentre els inversors continuïn desfent-se dels seus bons, no es veuran reculades significatives en el dòlar", assegura l'analista. El diferencial dels bons d'EUA -la rendibilitat dels quals va aconseguir el 2,3% intradiari el dilluns- amb els d'altres regions com Regne Unit o la zona euro segueix ampliant-se, "amb el que esperem que el dòlar se segueixi veient afavorit en el curt termini", subratlla Lien.

L'EURO, CAP ELS 1,0500 DÒLARS

Una altra de les grans històries al mercat de les divises han estat les vendes en l'euro, que s'estan veient impulsades, no només per l'auge del dòlar, sinó perquè la victòria de Trump s'ha pres com la punta de llança per als moviments antieuropeistes que recorren el vell continent. El risc per a la "moneda única" ho encarna el referèndum sobre la reforma de la Constitució a Itàlia, ja que una victòria de "no" a la reforma del primer ministre Mateo Renzi podria deslligar un efecte va dominar que passa pel reemplaçament dels moviments anti globalització a Renzi al país transalpí i que, en última instància, suposaria la sortida d'Itàlia de l'euro.

L'altre perill per a la "moneda única" està a França, on el Front Nacional de Marine Le Pen també creu que la victòria de Trump li podria obrir les portes de l'Elisi en les eleccions del 2017. L'euro no es mostra aliè a totes les turbulències que es desencadenen a la seva al voltant i ja ha perdut un 6% enfront del dòlar en menys d'una setmana. La divisa és una venda en els rallies, tal com indica Boris Schlossberg, analista de divises de BK asset Management, qui aposta per caigudes cap a l'àrea dels 1,05 dòlars.

Quant a la lliura, la divisa britànica també s'ha rendit al nou imperi del dòlar i després de protagonitzar ascensos durant tres sessions, finalment s'ha doblegat a la fortalesa del "bitllet verd". "El pullback en la lliura va obeir completament a la presa de beneficis", comenta Kathy Lien i flama a estar alerta a les dades macroeconòmiques de Regne Unit.

contador