ep archivo   billetes de euro
EUROPA PRESS - ARCHIVO

Pujades per a l'euro aquest dimarts fins a preus per sobre de 1,2250 dòlars, aixecat per les bones dades macro de l'eurozona, "un clar senyal que milloren les perspectives cícliques de la zona euro", assenyalen els experts de MUFG. La debilitat generalitzada del dòlar, amb l'índex del 'bitllet verd' al nivell més baix des de gener, també insufla ànim en els inversors que buscaran els màxims anuals de la moneda comunitària, als 1,2350 dòlars assolits a l'inici d'any.

Malgrat que la lectura del PIB d'Alemanya hagi resultat pitjor del que es preveia, els indicadors prospectius van ser més positius: l'índex Ifo de clima empresarial es va situar en 99,2, per sobre de les previsions i en comparació amb el 96,8 del mes anterior. La xifra d'expectatives va pujar fins a 102,9 des del 99,5 del mes anterior.

En aquest context, l'euro/dòlar ha superat la resistència dels 1,2240 dòlars per arribar a un màxim de quatre mesos als 1,2260 dòlars. "La ruptura fa pensar que es tornaran a provar els màxims de 2021 assolits a principis de gener", assenyala Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com "L'índex del dòlar cotitza al seu nivell més baix des del gener, però la lliura esterlina no ha estat capaç d'enganxar-se i la lliura/dòlar es manté per sota dels 1,42 bitllets verds, una mica menys que el màxim de tres mesos de la setmana passada", comenta.

No obstant això, segons indica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, perquè l'euro segueixi amb les alces, "s'ha de confirmar la superació de les resistències de febrer en preus de tancament". "Si ho fa, ja no hi ha res realment important fins als màxims de principis d'any als 1,2350. I per sobre dels màxims de 2018 als 1,2555", afegeix.

Els fonamentals acompanyen l'aspecte tècnic, "ja que la publicació de les enquestes PMI a finals de la setmana passada van revelar que la recuperació de l'economia de l'eurozona segueix el seu curs", subratllen els experts de MUFG i el repunt dels serveis "reflecteix la gradual reobertura de les economies europees amb notables sorpreses a l'alça tant a França com a Alemanya".

"Les expectatives de les empreses es van situar en màxims històrics, en previsió que l'acceleració de la de la zona euro segueixi més plenament de cara a l'estiu", prossegueixen els analistes, cosa que recolza la seva opinió que "l'economia dels països de l'euro ha sortit ja de la recessió i començarà a repuntar amb més força a partir del segon trimestre".

No obstant això, cal destacar que els rendiments del deute públic a llarg termini de la zona de l'euro han tornat a caure des de finals de la setmana passada. Això es deu als comentaris de divendres de la presidenta de 'Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, als quals va reiterar que el supervisor està "vigilant a prop" els rendiments dels bons. Aquestes paraules assenyalen als participants al mercat que "el BCE se sent incòmode per la recent pujada dels rendiments dels bons", argumenten des de MUFG, cosa que "ha rebaixat les expectatives que anunciï una reducció del ritme de compres durant la seva propera reunió del 10 de juny".

Això planteja una amenaça que el BCE s'allunyi d'un ritme de compres "significativament més gran", creuen, durant el tercer trimestre. Nombrosos analistes opinen que la millora de les perspectives de creixement i les condicions de finançament tenen el potencial de fomentar un mini-taper -menys compres de actius-. No obstant això, el BCE sembla seguir preocupat per l'augment dels rendiments en la conjuntura actual.

Amb tot, la recent evolució de la cotització de l'euro hauria de ser menys preocupant. L'euro ponderat pel comerç del banc central es manté pràcticament sense canvis (+0,2%) des de la seva última reunió del 22 de maig, tot i que ha pujat més (+1,8%) enfront del dòlar nord-americà, que s'ha debilitat en general. "Si el BCE decideix mantenir el ritme actual de compres durant la reunió de juny, hauria d'ajudar a esmorteir el risc d'un moviment més brusc a l'alça per a l'euro/dòlar a curt termini", sentencien des d'MUFG.

contador