la-chine-assure-avoir-les-moyens-de-gerer-les-variations-du-yuan

El Banc Popular de la Xina (PBoC per les sigles en anglès) va introduir aquest dilluns canvis significatius en la seva política monetària per lligar a curt el iuan, que s'havia mantingut en un camí apreciativa constant durant els últims sis dies. Les noves mesures que entraran en vigor el 15 de juny ha tingut l'efecte immediat de relaxar la pressió alcista de la moneda que enllaça ara dos dies durant el qual el punt mitjà del iuan, fixat pel banc central diàriament, cedeix terreny.

El iuan ha cotitzat amb pocs canvis enfront del dòlar dijous, després que el Banc Popular de la Xina fixés el punt mitjà diari del iuan en 6,3811 enfront del bitllet verd. La fixació més feble dimecres i dijous es va produir després de l'anunci del banc central a última hora de dilluns que, a partir del 15 de juny, les institucions financeres han d'augmentar la proporció dels seus dipòsits en divises en 2 punts percentuals, fins al 7 % des del 5% actual. Aquest augment obliga els bancs a retenir una major quantitat de divises, cosa que redueix la quantitat que pot utilitzar-se per influir en els tipus de canvi.

És la primera pujada d'aquest tipus en 14 anys, des de l'anterior canvi al maig de 2007 -abans de la crisi financera-, han assenyalat els economistes. Calculen que la mesura reduirà en 20.000 milions de dòlars la quantitat de divises disponibles per al comerç a llarg termini.

Els analistes van dir que la quantitat exacta de dòlars és menys significativa que el missatge del banc central que el iuan no es mourà en una única direcció d'enfortiment continu davant el dòlar nord-americà.

El PBoC ha tractat de permetre que el mercat tingui un paper més important en la determinació de la taxa de canvi del iuan. No obstant això, el banc central manté cert control a través de les fixacions diàries del punt mig davant del dòlar, permetent que el iuan es mogui un 2% per sobre o per sota d'aquest nivell.

Un iuan més fort fa que els productes xinesos siguin relativament més cars per als compradors a l'estranger i ha estimulat la preocupació per la competitivitat de les exportacions xineses, que són un important factor de creixement econòmic nacional.

Els analistes indiquen que la quantitat exacta de dòlars és menys significativa que el missatge del banc central que el iuan no es mourà en una única direcció d'enfortiment continu davant el dòlar nord-americà. "És un senyal fort", aprecia Xu Hongcai, sotsdirector de la Comissió de Política Econòmica de l'Associació Xinesa de Ciència Política.

L'expert assenyala que la mida de l'ajust és relativament gran i afegeix que representa una forma d'enduriment de la política monetària dirigida. L'augment de la ràtio limitarà l'activitat especulativa, ja que les institucions financeres necessiten mantenir més diners a les seves reserves, ha assegurat Xu.

Noticias relacionadas

contador