libra, esterlina, divisa, moneda, reino unido pound currency

La lliura s'ha disparat aquests dies davant la possibilitat que s'arribi a un acord sobre el Brexit després de la reunió entre el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, i el seu homònim irlandès, Leo Vardakar. La divisa britànica s'encamina a registrar la seva millor sessió des de setembre de 2017. A la jornada anterior, la lliura va viure la seva major pujada en tot l'any.

A això han ajudat també les paraules del president del Consell Europeu, Donald Tusk. Aquest divendres ha dit que hi ha "senyals prometedors" del primer ministre irlandès que un acord és possible i que "el temps està pràcticament acabat" perquè el Regne Unit i la Unió Europea (UE) evitin un Brexit dur. Les seves declaracions vénen després que tant Johnson com Varadkar admetessin que veien "un camí cap a un possible acord".

"No es coneixen els detalls sobre les possibles concessions, i se'ns fa fins i tot estrany que aquest matí no hagin aparegut filtracions als diaris britànics, com si tots dos tractessin de protegir la viabilitat d'un possible acord" assenyalen els analistes de Monex. Els negociadors principals sobre el Brexit, Steve Barclay i Michel Barnier, es reuneixen aquest matí i s'espera que anunciïn que les negociacions s'intensificaran abans de la reunió de la UE de la propera setmana.

Al mes, es dispara més d'un 5% després de registrar mínims de l'any a principis de setembre

No obstant, i tot i que la lliura ha reaccionat "molt positivament" a aquestes notícies, revalorant-se enfront de l'euro i del dòlar, des de Link Securities veuen "molt complicat que s'arribi a un acord abans de la data límit del 31 d'octubre, per la qual cosa el més probable és que la data del Brexit torni a retardar-se. l'altra possibilitat, un Brexit dur, creiem que no interessa políticament i econòmicament cap de les parts".

"Després de passar gairebé tot l'any apostant pel fet que els problemes del Brexit debilitarien la lliura, els inversors busquen ara protecció en cas que un acord de divorci elevi la lliura esterlina", comenten a Bloomberg i afegeixen que els analistes de Deutsche Bank asseguren que "ja no són negatius amb la lliura".

La divisa britànica cotitza amb una pujada superior al 0,6% aquest divendres després de tancar amb una alça de l'1,9% dijous. Al mes, es dispara més d'un 5%, fins a situar-se a la zona dels 1,25 dòlars, després de registrar mínims de l'any a principis de setembre. El pic del dijous d'1,2469 dòlars va ser el major guany percentual intradiària de la lliura enfront del dòlar en set mesos i el major contra l'euro des del març. Així, s'encamina cap a la seva segona setmana de guanys respecte al dòlar i al seu primer augment setmanal davant de l'euro en tres setmanes.

contador