chica-paseando-junto-cartel-libra
Reuters

La lliura ha arrencat la setmana amb màxims de dues setmanes i mitja contra el dòlar, als 1,4070 dòlars, i ensenyant múscul contra l'euro als 0,8630 lliures per euro, ja que els inversors van acollir amb satisfacció la disminució dels riscos polítics al Regne Unit després del resultat de les eleccions escoceses. L'SNP independentista de Nicola Sturgeon ha vençut als comicis, però no ha aconseguit arribar a la majoria absoluta, cosa que allunya un referèndum sobre la independència de la regió.

Amb tot, Sturgeon ha afirmat que el seu partit buscarà que es produeixi una nova votació sobre la base d'un govern global proindependentista que espera formar amb els Verds. No obstant això, per als mercats, el més important és que és poc probable que aquesta decisió es produeixi aviat.

"Dubtem que un altre referèndum d'independència sigui un tema que cal vigilar per molt temps, ja que passarà molt temps abans que aquest referèndum tingui lloc, ja que el govern conservador encara el rebutja", apunten els experts de Danske Bank, que esperen que l'euro/lliura es mantingui al voltant de 0,87 lliures. "Dit això, seguim sent globalment alcistes pel que fa a la GBP", afirmen aquests experts.

El conservador Boris Johnson ha tancat aquest dissabte la porta a qualsevol possibilitat de celebrar una nova consulta, fins i tot amb aquest triomf de l'SNP. "Crec que un referèndum en el context actual és irresponsable i temerari", va dir el cap de Govern en una entrevista amb el diari The Telegraph, en ser preguntat sobre si acceptaria una nova consulta després de la celebrada el 2014, en què els escocesos van votar per seguir al Regne Unit per clar marge.

Sturgeon està a favor d'impulsar la nova consulta el 2023, una vegada que Escòcia superi la crisi provocada per la pandèmia.

Així mateix, també s'han conegut els resultats dels comicis regionals en punts del Regne Unit, com Londres, on el laborista Sadiq Khan ha estat reelegit alcalde, com preveien tots els sondejos.

contador