andrew-bailey-nomme-a-la-tete-de-la-banque-d-angleterre

La lliura cotitza per sota dels 1,22 dòlars aquest dijous, després que el Banc d'Anglaterra (BoE per les seves sigles en anglès) hagi deixat clar que no descarta entrar en terreny de tipus negatius, per la pressió de la baixa inflació. Contra el bitllet verd canvia de mans a mínims de tres dies, i contra l'euro ha caigut al seu preu més baix des de fa dues setmanes, a 0,8985 lliures.

El governador del supervisor monetari, Andrew Bailey, ha aplanat el camí cap a les taxes d'interès sota zero en un moviment dramàtic que il·lustra les preocupacions del banc central que l'impacte del bloqueig del coronavirus serà més llarg i profund de l'esperat. Així mateix, coincideix amb la caiguda de la inflació al Regne Unit a un 0,08%.

Bailey va explicar aquest dijous al parlament britànic que els membres del Comitè de Política Monetària del banc central (MPC per les seves sigles en anglès) estaven considerant activament totes les opcions per ajudar l'economia en una fase de profunda recessió, per la qual cosa va assegurar que seria "ximple" descartar reduir el cost dels préstecs fins a nivells negatius.

La mesura es va produir també després que el Regne Unit hagi fet emissions de bons del govern amb un rendiment negatiu per primera vegada a la història. La rendibilitat per sota de zero significa, efectivament, que els inversors han de pagar per prestar diners, per finançar la resposta del govern a la pandèmia de Covid-19. Cercant un refugi segur per als seus diners, van comprar 'gilts' sabent que n'obtindrien menys del que en van pagar quan els bons vencin d'aquí a tres anys.

contador