• Els cotitzants han de conèixer les novetats introduïdes enguany per Hisenda
brokerduda11

La campanya de la Renda 2017 està a punt de començar. Arrencarà oficialment el proper dimecres 4 d'abril, i els cotitzants espanyols ja es preparen per rendir comptes amb l'Agència Tributària (AEAT). Conèixer les novetats introduïdes enguany per Hisenda, com l'app per a mòbils que permet consultar i presentar la declaració amb un sol clic sense necessitat d'un ordinador, és sinònim d'èxit. Per això, aquestes deu preguntes (i respostes) poden ajudar en aquesta tasca.

En realitzar l'esborrany cal tenir en compte els canvis personals de l'últim any: canvis de domicili, de l'estat civil o el naixement d'un fill

EFPA Espanya, dedicada a l'assessoria i planificació financera, ha elaborat aquest decàleg en el qual respon alguns dels dubtes més habituals dels contribuents a l'hora de presentar la Declaració de la Renda. Una sèrie de consells bàsics que ajudaran a evitar els errors més comuns.

1- Quin és el termini per realitzar la Declaració de la Renda?

L'Agència Tributària ha confirmat que la campanya de la Renda 2017 arrencarà el proper dimecres 4 d'abril i acabarà a finals de juny. Tot i que els contribuents ja poden accedir a les seves dades fiscals sempre que s'hagin descarregat la nova aplicació per a telèfons intel·ligents que ha creat l'AEAT.

Aquesta app permetrà la presentació de les declaracions amb un sol clic i sense necessitat d'accedir a un ordinador. L'objectiu, ha confirmat Hisenda, és simplificar el procés i incorporar totes les dades de forma més senzilla.

2- Quins canvis personals poden afectar la declaració?

Des d’EFPA recorden que en realitzar l'esborrany de la renda s'ha de tenir en compte els canvis personals que s'hagin produït al darrer any, com ara un canvi de domicili, modificacions de l'estat civil o fins i tot el naixement d'algun fill.

Així, si el contribuent ha estat pare/mare, podrà beneficiar-se d'algunes deduccions en la declaració. Pel que fa al canvi de residència, cal tenir en compte que perquè una persona sigui considerada resident a Espanya, hi ha d'haver viscut com a mínim 183 dies. Això, sense oblidar que els contribuents han de tributar per totes les seves rendes, independentment que s'obtinguin a Espanya o a l'estranger.

3- Quines novetats s'han introduït aquest any?

D'una banda, s'han produït canvis pel que fa a la transmissió de drets de subscripció preferent. En concret, al model de declaració s'incorpora un nou subapartat per consignar els guanys i pèrdues derivades de la transmissió dels drets de subscripció preferent, ja que des de l'1 de gener de 2017 l’import obtingut per la transmissió de drets de subscripció procedents de valors cotitzats tindrà la consideració de guany patrimonial per al transmissor durant el període impositiu durant el qual es produeixi la transmissió.

I pel que fa a la nova informació addicional a consignar en la declaració, EFPA assenyala que a la declaració s'incorpora com a novetat un nou annex 'C' en què el contribuent haurà de recopilar determinada informació amb transcendència fiscal a exercicis futurs i que fins ara es recollien en diferents apartats de la declaració.

4- Qui ha de fer la declaració de la Renda?

Els contribuents amb ingressos inferiors a 22.000 euros anuals estan exempts de presentar la Declaració de la Renda quan procedeixi d'un sol pagador. Encara que convé repassar l'esborrany en tots els casos, ja que pot sortir a retornar, sobretot si es van aplicar retencions altes a la nòmina i hi ha hagut un únic pagador (quan les rendes han procedit de diversos pagadors, el límit mínim baixa fins als 12.000 euros).

De la mateixa manera, cal no oblidar altres ingressos com lloguers, pensions o rendes de productes financers. Existeixen altres particularitats, segons la naturalesa de les rendes obtingudes, que obliguen a haver de presentar la declaració de la Renda tot i que els ingressos siguin inferiors als límits abans esmentats.

5- Què beneficia més: la declaració conjunta o la individual?

Els contribuents poden presentar la declaració de la Renda de forma conjunta quan es creï una unitat familiar: estiguin casats, tenir fills (o ambdues). La situació familiar aplicable per a la Campanya de la Renda serà l'establerta el 31 de desembre de 2017. Com a norma general, la declaració conjunta serà interessant per a aquelles parelles en què un dels cònjuges no rebi ingressos o siguin molt baixos i no superin l’import de 3.400 euros (reducció per tributació conjunta).

La declaració conjunta també resulta recomanable per a les famílies monoparentals (el progenitor i els seus fills, sempre que no obtingui uns ingressos superiors a 8.000 euros anuals). No obstant això, sempre és recomanable utilitzar algun dels simuladors a disposició del contribuent per saber quina alternativa resulta més convenient en cada cas concret.

Els contribuents amb ingressos inferiors a 22.000 euros anuals estan exempts de presentar la Declaració de la Renda quan procedeixi d'un sol pagador

6- Continua havent-hi deducció per lloguer d'habitatge?

Aquest any ja no hi haurà deducció estatal pel lloguer de l'habitatge habitual, encara que això només per a aquells que hagin signat el contracte durant els últims tres anys. És a dir, que no afectarà tots aquells contribuents que van signar els seus contractes abans de l'1 de gener del 2015.

7- Hi ha canvis a la base imposable general?

Els experts d'EFPA recorden que a l'actualitat, i després de l'últim canvi per simplificar l'estructura de la declaració de la Renda, poden distingir tan sols cinc trams a la base imposable general, en la qual s'integren les rendes del treball, els arrendaments d'immobles, les activitats econòmiques, les imputacions de rendes (si bé, poden no coincidir amb les escales regulades per cada comunitat autònoma respecte al tram autonòmic). La seva distribució és progressiva, de manera que els més baixos compten amb el tipus de gravamen menys alt, tot i que aquest va creixent conforme a la renda del contribuent.

La distribució de les taules d'IRPF per a la declaració de 2017 és la següent:

De 0 a 12.450 € - 19%

De 12.451-20.200 € - 24%

De 20.201-35.200 € - 30%

De 35.201 a 60.000 € - 37%

Més de 60.001 € - 45%

8- Com és la base imposable de l'estalvi?

D'altra banda, cal recordar que els inversors van deixar de beneficiar-se de l'exempció dels primers 1.500 euros de dividends. Els tipus impositius aplicables a la base imposable de l'estalvi, on s'integren bàsicament les rendes dels productes d'estalvi (dividends, interessos, guanys i pèrdues patrimonials...) són els següents per a aquesta campanya de la Renda:

De 0 a 6.000 € - 19%

De 6.001 a 50.000 € - 21%

Més de 50.000 € - 23%

9- Quina és la reducció per als autònoms que van iniciar la seva activitat el 2017?

Els treballadors per compte propi que van començar la seva activitat econòmica l'any passat podran aplicar-se un 20% de reducció en els rendiments nets, encara que han de complir diversos requisits: no haver estat autònoms amb anterioritat, que els seus rendiments nets no superin els 100.000 euros anuals el 2017, que menys de la meitat d'aquests ingressos procedeixin d'una persona física o entitat de la qual el contribuent hagi obtingut rendiments del treball a l'any anterior a la data d'inici de l'activitat, i que el rendiment de la seva activitat es determini d'acord amb el mètode d'estimació directa.

10- Què passa si el contribuent comet un error o presenta la declaració fora de termini?

Si el contribuent detecta un error o omissió d'informació en la declaració originària, i ha pagat menys del que correspondria, haurà de presentar una autoliquidació complementària que no suposarà cap cost addicional, sempre que es presenti dins el termini establert. I en el cas que l'error hagués suposat un major pagament, pot instar la rectificació de la declaració i sol·licitar l'import ingressat en excés.

No obstant això, cal recordar que des de l'exercici anterior es va incorporar com a novetat la possibilitat de sol·licitar la rectificació d'autoliquidació de l'impost a través de la pròpia declaració, quan el contribuent ha comès errors o omissions que determinin una major devolució o un menor ingrés. Per això s'ha habilitat un apartat de rectificació d'autoliquidació que, en cas de marcar-lo, la declaració fa les funcions d'escrit de sol·licitud de rectificació d'autoliquidació.

Si es presenta la declaració fora de termini el contribuent haurà de pagar un recàrrec d'entre el 5% i el 20% sobre el total i ingressar a l'Agència Tributària. No obstant això, aquesta sanció es pot elevar d'un 50% a un 150% si és l'Agència Tributària qui notifica que no s'ha presentat la declaració quan hi havia obligació de fer-ho.

Noticias relacionadas

contador