ep la ministra de hacienda y portavoz del gobierno maria jesus montero
Ricardo Rubio - Europa Press

Els contribuents podran sol·licitar des d'aquest dimarts, 5 de maig, el Pla 'Li truquem' de l'Agència Tributària, perquè l'organisme els truqui i puguin confeccionar les seves declaracions de la Renda 2019, per a la qual cosa s'ha reforçat l'atenció telefònica. Per part seva, finalment no es podrà sol·licitar una cita per a l'atenció presencial, la possibilitat de la qual o no es decidirà en funció de les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Així, els contribuents que vulguin que l'Agència Tributària els truqui per fer la declaració de la Renda, poden efectuar la seva petició de cita prèvia des d'aquest dimarts per Internet, mitjançant l''app' o en els telèfons 901 22 33 44 - 91 553 00 71 (atenció personal) o 901 12 12 24 - 91 535 73 26 (servei automàtic), fins al 29 de juny de 2020, en horari de 9 a 19 hores de dilluns a divendres.

Per a contribuents amb perfil tradicional d'assistència presencial se'ls prestarà el servei d'assistència al juny

L'AEAT, que ha reforçat l'atenció telefònica, començarà a trucar a partir d'aquest dijous, 7 de maig, i tenint en compte la situació actual derivada del Covid-19, intentarà fer-ho "tan aviat com sigui possible", sense poder confirmar dia i hora, per a confeccionar i deixar presentada la declaració de Renda 2019.

Serà necessari aportar el número de referència, per al que s'haurà de disposar del DNI/NIE, la seva data de validesa, d'expedició o número de suport i casella 505 de la Renda 2018. A més, la documentació que cal tenir preparada per quan es rebi la trucada és la referida a rendiments del treball, rendiments del capital mobiliari, guanys i pèrdues patrimonials subjectes a retenció o ingrés a compte excepte fons si base de retenció en l'article 97.2 o guanys i pèrdues patrimonials sense transmissió (excepte subvencions d'activitats econòmiques).

També serà necessari tenir preparada la documentació sobre imputació del règim de rendes immobiliàries, rendiments del capital immobiliari amb el límit d'1 bé immoble llogat i 1 contracte de lloguer, rendiments d'activitats empresarials en mòduls (amb les seves subvencions) i totes les rendes anteriors derivades del règim d'atribució de rendes. Igualment, s'efectuarà la declaració per aquesta via en els supòsits de deducció per doble imposició internacional, rendes exemptes amb progressivitat, regularització clàusula sol, compensació partides pendents exercicis anteriors i rectificacions i complementàries de l'exercici.

Per a contribuents amb perfil tradicional d'assistència presencial (fins a dos lloguers, fins a dues activitats en mòduls, guanys o pèrdues patrimonials derivades de fins a dues transmissions), se'ls prestarà el servei d'assistència durant el mes de juny, segons ha informat l'AEAT.

REFORÇ D'ATENCIÓ TELEFÒNICA

L'organisme ha destacat que efectuarà un "gran reforç" per a la confecció de declaracions per via telefònica, amb la finalitat d'arribar als contribuents que habitualment requereixen atenció en oficines, supeditant qualsevol decisió sobre l'inici i el format de l'atenció presencial en Campanya de Renda a les oficines de la AEAT a les condicions que vagin marcant a cada moment les circumstàncies sanitàries.

El director general de l'AEAT, Jesús Gascón, ja va avançar fa dues setmanes que s'estava treballant per a tenir un servei telefònic "molt reforçat", mitjançant el Pla 'Li Truquem', prioritzant-se l'atenció telefònica personalitzada.

El calendari inicial de la Campanya de la Renda 2019 contemplava l'inici de les sol·licituds d'atenció presencial des d'aquest dimarts 5 de maig també, per començar amb l'atenció en oficines des del 13 de maig, si bé fonts de l'AEAT han indicat que la possibilitat o no d'atenció presencial, i quan, és una qüestió que s'anirà analitzant en funció de les condicions que s'estableixin per les autoritats sanitàries.

El 29 de juny serà l'últim dia per sol·licitar cita prèvia per a atenció telefònica o en oficines

Mentrestant, l'AEAT ha reforçat l'atenció telefònica i les mateixes fonts assenyalen que el número d'atenció telefònica per a dubtes està funcionant bé, en paral·lel al correu electrònic posat en marxa per a resolució de dubtes en cas de saturació, si bé els principals dubtes que estan traslladant els contribuents per telèfon no són referides a la Renda.

L'Agència Tributària ha registrat un notable augment en la presentació de declaracions i en el volum de devolucions, després d'haver mantingut el calendari de la Campanya entre l'1 d'abril i el 30 de juny amb la finalitat d'iniciar aviat les devolucions, que ha anat efectuant des del 3 d'abril. En els casos de declaracions amb resultat a ingressar amb domiciliació en compte la campanya conclourà abans, el 25 de juny. No obstant això, si s'opta per domiciliar únicament el segon termini, es podrà fer fins al 30 de juny. El 29 de juny serà l'últim dia per a sol·licitar cita prèvia per a atenció telefònica o en oficines, i un dia més tard, el 30 de juny, finalitzarà el termini per presentar les declaracions, concloent així la Campanya de Renda i de Patrimoni 2019.

A més, els contribuents podran fraccionar, sense interès ni cap recàrrec, l'import del deute tributari resultant de la seva declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, en dues parts: la primera, del 60% de l'import, en el moment de presentar la declaració, i la segona, el 40% restant, fins al 5 de novembre de 2020, inclusivament.

En total, l'AEAT espera que la campanya d'enguany arribi a 21,03 milions de declaracions, la qual cosa suposa un augment del 1,6% (335.000 més), de les quals 17,54 milions seran individuals (+3,2%) i 3,49 milions conjuntes (-5,6%). De les més de 20 milions de declaracions, 14,56 milions donaran dret a devolució, un 0,5% més, per un import de 10.686 milions d'euros, un 1,5% menys, mentre que 5,51 milions sortiran amb resultat a ingressar, un 3,1% més, per import de 12.798 milions, un 6,7% més.

Noticias relacionadas