jerome powell 20220727222119

L'IBEX 35 i la resta de borses mundials res han mantingut la cautela aquest dimecres (IBEX: -0,01%, 7.872; DAX: +0,72%; CAC: +0,87%; FTSE 100: +0,59%; FTSE MIB: +0,87%) en espera dels propers esdeveniments. Sobre la taula hi ha dos esdeveniments que pressionen els inversors. D'una banda, l'anunci del president rus, Vladimir Putin ha anunciat una "mobilització militar parcial" a Rússia, cosa que posa la població i l'economia del país en un estat previ a la guerra. Així mateix, ha declarat que els "esdeveniments de mobilització" començarien aquest dimecres, sense donar-ne més detalls.

  • 11.154,60
  • 1,56%

D'altra banda, hi ha nervis de manera que pugui anunciar finalment la Reserva Federal (Fed) aquesta tarda (20.00 hora espanyola). Aleshores es coneixerà si el banc central nord-americà apuja tipus en 75 o en 100 punts bàsics, quin és el seu quadre macro i quines previsions d'alces hi ha per a properes reunions.

El consens n'espera un increment agressiu de tipus de 75 punts bàsics, encara que sobre la taula també hi ha l'opció d'un augment de 100 punts bàsics després de la mala dada d'inflació de l'agost als Estats Units.

"Després de les xifres de l'IPC de la setmana passada i l'augment de l'IPC subjacent, la Reserva Federal farà una altra pujada de tipus de 75 punts bàsics com a mínim aquesta setmana, a més d'assenyalar altres pujades importants al novembre i al desembre. Els gràfics de punts també haurien de ser instructius en aquest sentit”, comenta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Juan José Fernández-Figares, responsable d'anàlisi de Link Securities, també es refereix a aquest diagrama de punts, que considera especialment rellevant, ja que dibuixa les expectatives a mitjà termini per als tipus d'interès de referència.

"Fins ara els inversors esperaven que la Fed pugés les taxes d'interès de referència fins al 4% i que les mantingués a aquest nivell durant un període de temps, fins a comprovar que la inflació girava a la baixa i es dirigia cap a l'objectiu del 2%. No obstant això, el comportament de la inflació a l'agost i la fortalesa que segueix mostrant el mercat laboral nord-americà han fet que aquestes expectatives es revisin a l'alça, amb molts analistes i inversors esperant ara que la Fed incrementi els tipus fins al 4,5 % o, fins i tot, per sobre d'aquest nivell", explica.

UNIPER, NACIONALITZADA

La notícia empresarial del dia és la nacionalització de la gasista alemanya Uniper. El govern alemany comprarà la participació del 56% de la finlandesa Fortum per 500 milions d'euros. L'Estat alemany passarà a tenir al voltant del 98,5% d'Uniper.

Segons l'acord, Uniper té previst emetre 4.700 milions de noves accions ordinàries nominatives, que l'Estat alemany té previst subscriure a un valor nominal d'1,70 euros per acció. El banc estatal alemany KfW proporcionarà a Uniper el suport de liquiditat addicional necessari fins que es completi aquesta ampliació de capital de 8.000 milions d'euros.

Quan es completi l'ampliació de capital, l'Estat alemany té previst comprar els aproximadament 293 milions d'accions de Fortum a Uniper a 1,70 euros per acció, és a dir, per un total de 500 milions d'euros.

ENVOLUPANT BAIXISTA A L'IBEX

Després de les fortes caigudes d'ahir, quan va perdre suports de curt termini, l'IBEX té ara el fre següent als 7.765 punts.

"El selectiu espanyol s'acosta, de nou, als 7.765 punts. És el tercer atac als últims dos mesos, i per això no descartem que aquest sigui el definitiu", indica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

"Si els perd, podríem acabar veient una caiguda fins als 7.600 punts i sense descartar uns descensos fins al nivell dels 7.287 punts, mínims anuals. El primer nivell de resistència el podríem situar als màxims de la sessió d'aquest dimarts que va dibuixar als 8.604 punts", afegeix Nuez.

Dins de l'IBEX han destacat les pujades en Acciona Energía, Acciona i Cellnex i les caigudes en Telefónica, IAG i Grifols.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 0,9881 dòlars (-0,89%). El petroli cedeix un 1%, després d'haver-se disparat a prop d'un 3% després de l'anunci de Putin. El Brent se situa als 89,71 dòlars i el West Texas, als 82,98 dòlars.

L'or puja un 0,25% (1.675 dòlars) i la plata avança un 1,31% (19,43 dòlars).

El bitcoin suma un 1,3% (19.284 dòlars) i l'ethereum baixa un 0,41% (1.347 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,56%.

Noticias relacionadas

contador